Matbaacılık sektöründe kullanılan ofset baskı sisteminde grafik tasarımdan kaynaklanan baskı hatalarının incelenmesi
Examining printing errors arising from graphic design in offset print system used in printing sector
  1. Tez No: 311022
  2. Yazar: İBRAHİM GÖKHAN CEYLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLTEKİN AKENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Matbaacılık, Fine Arts, Typography
  6. Anahtar Kelimeler: Grafik tasarım, tasarım, matbaacılık, matbaa teknolojileri, ofset baskı, baskı hataları, Graph design, design, operating a printing business, printing house?s technology, offset
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Grafik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Araştırmada matbaacılıkta kullanılan baskı teknikleri içerisinde ofset baskı tekniğinin yeri ve bu teknik ile basılacak çalışmanın tasarımı esnasında yapılan hatalardan kaynaklanan baskı hataları incelenmiştir.Dünya'da ve Türkiye'de baskı tekniklerinin tarihsel gelişim süreci ve matbaacılıkta kullanılan baskı tekniklerinin detaylı bir şekilde verilmeye çalışıldığı bölüm araştırmanın kuramsal alt yapısını oluşturmuştur. Matbaacılıkta kullanılan baskı teknikleri detaylandırılırken yüksek, düz, çukur, şablon, dijital, lenticular ve hexachrome baskı olmak üzere yedi ana başlık altında incelenmiştir.Matbaacılığın ve grafik tasarımın gelişimleri birbirlerinden etkilenir. Bunun en önemli nedeni hazırlanan tasarımların matbaada basılacak olmasıdır. Bundan dolayı oluşturulan tasarımlar hangi baskı tekniği ile basılacaksa ona uygun tasarımların gerçekleştirilmesi gerekir. Günümüzde matbaaların büyük bir kısmında ofset baskı sistemi ile çalışan makineler bulunur. Bu nedenle tasarımı, ofset baskı sisteminde hatalara sebep olacak, istenmeyen detaylardan arındırmak gerekmektedir.Matbaacılıkta kullanılan ofset baskı tekniğinde grafik tasarımdan kaynaklanan baskı hataları ile ilgili matbaa yöneticileri, matbaa sahipleri, matbaa ustaları veya tecrübeli grafikerler ile bire bir görüşülmüştür.Araştırma ile elde edilen bilgiler ışığında:1. Grafik tasarımcıların eğitimlerinde matbaacılık bilgisinin önemi çok büyüktür. Hataların büyük çoğunluğu buradan kaynaklanmaktadır.2. Grafik tasarımcıların eğitim esnasında aldıkları matbaacılık bilgisi ile kalmayıp, sektörü de tecrübe edip, üretim teknolojileri konusunda fikir sahibi olmaları gerekmektedir.3. Basım işletmelerindeki kurum içi iletişim problemleri ortadan kaldırılmalıdır. Grafik tasarımcılar üretim hattındaki ustalar ile daima iletişim içerisinde olmalıdır.4. Basım işletmelerinde kalite kontrol birimleri oluşturulmalı ve yapılan tasarımlar baskı öncesinde prova baskı alınarak bu birim sorumluları tarafından onaylanmalıdır.5. Bazı programsal hataların da var olduğu unutulmamalı ve işler teknik bilgiye önem verilerek tamamlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Importance of offset printing technique among printing techniques used in print houses was researched. In addition, printing errors arising from mistakes made during design of work that will be printed with this technique were analyzed in this study.Theoretical infrastructure of the research is the chapter where historical development of printing techniques both in Turkey and the world, as well as printing techniques used in printing were explained in detail. Printing techniques were analyzed under seven main titles, namely high, flat, coved, template, digital, lenticular and hexachrome.Developments of printing and graphic design interact each other. Most important reason is that designs are printed at print house after they are prepared. Therefore it is necessary to develop designs suitable to that printing technique. Today, most of the print houses have machines operating with offset printing system. Thus it is required to eliminate undesired details on the design, which may result in errors in offset printing system.Printing managers, print house owners, printing masters and experienced graphic designers were interviewed with regard to the printing errors arising from graphic design in offset printing technique.In the light of the information obtained with this research:1.Printing knowledge is very important for training of graphic designers. Most of the mistakes arise from here.2.In addition to the printing knowledge they receive during education, graphic designers shall also experience the sector and have information about production technologies.3.In-house communication problems at printing enterprises must be eliminated. Graphic designers must be in permanent contact with masters working at the production line.4.Quality control units must be established at printing enterprises, and designs must be approved by officers of that unit by receiving proof prior to printing.5.It must be remembered that there are also some errors pertaining to program. Works must be completed by focusing on technical know-how.