İş?aile çatışmasının çalışanların iş performanslarına etkisinin belirlenmesi: Ankara'daki özel eğitim kurumlarında bir uygulama
Defying the effect of work-family conflict on the working performances of the emplayces in the private educational institution in Ankara
- Tez No: 311030
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
- Anahtar Kelimeler: İş ? aile çatışması, aile ? iş çatışması, iş performansı, aile tatmini, Work ? family conflict, family - work conflict, job performance and family satisfaction
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Büro Yönetimi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Gelişen ve değişen dünya düzeninde iş hayatına atılan bireylerin kendi özel çevrelerine olan etkileri yadsınamaz. Bu etkiler hem ailevi durumların hem de iş yaşamında ki çalışma ve ilgiler üzerinde değişikliklere neden olmuş en önemlisi performanslarına etkisi merak konusu olmuştur. Bu etkinin hangi yönde olduğuna ilişkin akademik anlamda ilgi odağı haline gelmiş ve inceleme ihtiyacı duyulmuştur.Araştırmada iş ? aile çatışmasının çalışanlar üzerindeki, iş performansına etkisinin ne düzeyde olduğunu ortaya çıkarmaya çalışılmıştır. Araştırma kapsamında Ankara ilindeki özel eğitim kurumları inceleme altına alınmıştır. Araştırmada 120 eğitimci ve diğer çalışanlar olmak üzere belirlenen kişilere anket uygulanmıştır. Çalışmada ?işin tanımlanması ve iş üzerindeki hakimiyeti, aile ? iş çatışmasında öz yeterlik ölçeği, iş ?aile çatışma ölçeği, aile tatmini ölçeği, iş performansı? ölçekleri ile kişilerden değerlendirmelerde bulunmaları istenmiştir.Araştırma sonucunda, kişilerin gelir düzeylerinin iş ? aile çatışmasına etkisinin olmadığı tespit edilmiştir fakat ücretteki düzey iş performansına büyük etki etmiştir. Çatışma faktöründe yaş, eşin çalışması durumu, cinsiyet, çalışma süresi önem arz etmemiştir. Öte yandan kişilerin gelirleri, unvan ve eğitim durumu önemli faktörler arasında yer almaktadır.Araştırma sonucunda elde edilen bulgular ilgili literatürdeki araştırma sonuçlarıyla karşılaştırılmış ve tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Developing and changing world order effects into business life of individuals with their own private circles is undeniable. This affects both the family and business life situations that have caused changes in work and most importantly, their performance on the influence of interests has been a topic of curiosity. Is the direction in which this effect has become a focus of interest and review the academic sense is needed.Research work - family conflict on employees, job performance, to uncover the impact that the level of private educational institutions in Ankara under çalışılmıştır.Araştırma is under investigation. Educators and other employees designated to study 120 people were surveyed. The study,“Identification and business control over the work, family - work conflict self-efficacy scale, the scale of work-family conflict and family satisfaction scale, business performance”scales, and people are asked to assessmentsAs a result, the income levels of people who work - family conflict was found to be ineffective, but has a major effect on wage-level job performance. Conflict factor, age, spouse's work status, gender, duration of work has not important. On the other hand, incomes of people, titles are among the important factors and educational statusThe findings of the research literature about the research results and compared and discussed.