Muğla ili ve çevresinde sığırcılık işletmelerinde bovine viral diyare virus (bvdv) enfeksiyonunun serolojik olarak araştırılması
Serological investigation of bovine viral diarrhea virus (bvdv) infection in dairy cattle herds in muğla province
- Tez No: 311247
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN ALTAN AKKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: ELISA, BVDV, Muğla, seroloji, sığır, ELISA, BVDV, Muğla, Serology, Cattle
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Bu çalışmada Muğla ve yöresindeki sığırlarda Bovine Viral Diarrhea (BVD) hastalığının seroprevalansını belirlemek amaçlandı. Çalışmanın materyalini Muğla ili ve bazı ilçelerinde farklı işletmelerde bulunan 4 ay-12 yaşlı, her iki cinsiyetten toplam 465 adet sığır oluşturdu. Klinik muayeneleri ve bireysel verileri kaydedilen sığırların usulüne uygun vena jugularislerinden 5 ml kan alındı. Alınan kanlar 3000 devirde 10 dakika süreyle santrifüj edildi. Elde edilen serumlar çalışma yapılıncaya kadar -20 0C'de saklandı. Ticari ELISA kiti Pourquier® firmasından sağlandı. Test, firmanın bildirdiği prosedüre uygun şekilde yapıldı. Sığırlardan alınan kan örneklerinden 232'si (%49.9) seropozitif, 227'si (%48.8) seronegatif ve 6'sı (%1.3) şüpheli olarak belirlendi. Irk özelliği açısından değerlendirildiğinde; montafon ırkı sığırlar ile holştayn, simmental ve melez sığırlar arasında seropozitiflik yönünden istatistik olarak önem belirlendi (p0.05). Sonuç olarak BVD antikorları yönünden, gerek bu çalışma ve gerekse ülkemizde konuyla ilgili yapılan diğer çalışmalar göz önüne alındığında hastalığın seroprevalansı çok yüksektir. Bu nedenle ülke çapında persiste enfekte hayvanların belirlenerek bir eradikasyon çalışmasının yapılması ülke hayvancılığımız için zorunlu olarak görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In the present study, seroprevalance of Bovine Viral diarrhoea disease in cattle were aimed to determine in the region of Muğla. For this purpose, from the city of Muğla and its? different towns, a total of 465 cattle aged between 4 months- 12 years old and from both sexes were used as material. Individual information?s and clinical examination findings of the cattle were recorded and then 5 ml of blood samples were taken from their jugular vein. These blood samples were left for clotting. Then they centrifuged at 3000 rpm for 10 minutes. Obtained serum samples were kept at -20oC until they used for ELISA. A commercial ELISA kit (Pourquier) was used for serological analysis. The test protocol was done according to test procedure. According to test results; out of 465 samples, 232 (49.9%) were seropositive, 227 (48.8 %) were seroneagtive, and 6 (1.3%) were doubtful. When the results were evaluated in terms of breed; seropositivity in Montafon breed were different significantly (P< 0.005) compared to the cattle in Holştayn, Simmental and Cross-breeds. When results were compared with regard to age and sex, no differences were determined statistically. As a result; seroprevalance of BDV in cattle were quite high in our country when examined both the results of the present study and also other studies performed in different parts of Turkey. Therefore, persistent infected animals should be determined, and also eradication works must be performed for the sake of our animal population.