KOBİ'ler için Uluslararası Finansal Raporlama Standardının muhasebe meslek mensupları açısından farkındalığı (Muğla ili ve çevresindeki muhasebe meslek mensupları üzerine bir çalışma
Awareness of international financial reporting standards (IFRS) for smes from the point of professional accountants
  1. Tez No: 372198
  2. Yazar: ELİF AYHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERİŞTAH SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: KOBİ (Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletme), UFRS (Uluslararası Finansal Raporlama Standardı), KOBİ'ler için UFRS/TFRS, SME (Small and Medium Sized Enterprises), IFRS (International Financial Reporting Standards), IFRS/TFRS for SMEs
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Uluslararası rekabetin baş döndürücü artışı, ülkelerin ekonomik boyutlarının genişlemesi, işletmelerin gerek şube açma yoluyla gerekse de ortaklık yoluyla uluslararası faaliyetlerde bulunması dolayısıyla, aynı muhasebe dilini konuşmalarını sağlamak zorunlu hale gelmiştir. Bu ortak dil Uluslararası Finansal Raporlama Standartları ile sağlanmıştır. Çıkarılmış olan bu Uluslararası Finansal Raporlama Standartları, ülkemiz ve dünya ekonomisinin çoğunluğunu oluşturan Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletme (KOBİ)'ler için zor ve karmaşık bir yapıdadır. Bu yüzden standarttan KOBİ ile ilgili olmayan, daha çok halka açık işletmeleri ilgilendiren, kısımlar çıkartılarak standart yaklaşık olarak %85 oranında daraltılmıştır. Böylece 01.11.2010 tarih ve 27746 sayılı Resmi Gazete'de“KOBİ'ler İçin Türkiye Finansal Raporlama Standartları (TFRS)”yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu çalışmanın amacı, KOBİ'ler İçin Türkiye Finansal Raporlama Standartlarının muhasebe meslek mensupları açısından farkındalığı ölçmek, bilgi düzeylerini belirlemek ve ilgili düşünce ve tutumlarını saptamaktır. Bu nedenle Muğla ili çevresinde faaliyet gösteren muhasebe meslek mensuplarına yönelik bir uygulama yapılmış olup, anket tekniği ile elde edilen veriler, istatistik paket programı (SPSS) yardımıyla analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Due to the dazzling increase of international competition, expansion in economical dimensions of countries, international business activities either through starting new branches or through partnerships, it became a must to speak in the same accounting language worldwide. This common language is provided by the International Financial Reporting Standards International Financial Reporting Standards, laid down, is in a difficult and complicated structure for the Small and Medium Sized Enterprises (SME) which constitutes the majority of both Turkish and the global economies. Hence, the standards are narrowed down at an approximate rate of 85%, removing the parts which are not related to SMEs, but are rather the concern of public companies. In this way,“Turkish Financial Reporting Standards (TFRS) for SMEs”is published in the Official Gazette No. 27746, dated 01.11.2010, and came into force. The purpose of this study is to measure the awareness of professional accountants towards Turkish Financial Reporting Standards (TFRS) for SMEs, determine their levels of knowledge and detect their ideas and attitudes related to the subject. For this reason, an application oriented at professional accountants active in and around Muğla Province (Turkey) shall be performed; data acquired with surveying techniques shall be analyzed by means of statistics software package (SPSS).