Ratlarda deneysel olarak oluşturulan aflatoksikoziste ısırgan otu (urtica dioica) yaprağı ekstresinin karaciğer lezyonlarını engelleyici etkisinin histopatolojik, immunohistokimyasal ve biyokimyasal olarak araştırılması.
Histopathological, immunhistochemical and biochemical investigation of the preventive effects of urtica dioica leaf ekstracts on liver lesions induced by experimental aflatoxicosis in rats.
- Tez No: 311246
- Danışmanlar: PROF. DR. ZABİT YENER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Aflatoksikozis, Isırgan otu yaprağı ekstresi, Karaciğer lezyonları, Rat, Aflatoxicosis, Liver lesions, Rat, Urtica dioica leaf extraction
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Ratlarda Deneysel Olarak Oluşturulan Aflatoksikozisde Isırgan Otu Yaprağı (Urtica dioica L) Ekstraktının Karaciğer Lezyonlarını Engelleyici Etkisinin Histopatolojik, İmmunohistokimyasal ve Biyokimyasal Olarak Araştırılması, Y.Y.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü Patoloji Anabilim Dalı Doktora Tezi, Van, 2011. Aflatoksikozis, insan ve hayvanlarda aflatoksinler tarafından oluşturulan akut veya kronik seyirli bir mikotoksikozisdir. Hayvanlarda önemli ekonomik kayıplara neden olan ve insan sağlığını tehdit eden toksikasyon özellikle geri kalmış ve gelişmekte olan ülkelerde yaygın olarak görülmektedir. Karaciğer aflatoksinlerden etkilenen asıl organdır ve histopatolojik olarak nekroz, fibrozis ve hepatokarsinogenezis görülmektedir. Aflatoksinlerden ileri gelen toksikasyonlarda etkili bir korunma bilinmemektedir. Ancak bazı vitamin ve mineraller ile proteinlerin koruyucu etkilerinin olduğu belirtilmektedir. Yapılan son çalışmalardan ısırgan otunun immunomodülatör, antioksidan ve antikanserojenik gibi birçok farmakolojik etkilerinin olduğu bilinmektedir. Ancak, ısırgan otu yaprağı eksraktının aflatoksikozise karşı hepatoprotektif etkisi konusunda çalışma bulunmamaktadır. Gerçekleştirilen bu çalışmada, ratlarda deneysel olarak oluşturulan aflatoksikozis'de karaciğerde meydana gelen lezyonların oluşumunda, ısırgan otu yaprağı ektraktının engelleyici etkisi; biyokimyasal, histopatolojik ve immunohistokimyasal olarak araştırıldı. Bu amaçla, toplam 30 rat, her biri 10'arlı 3 grub'a ayrıldı. Deneme gruplarından; A (kontrol) grubuna normal rat yemi, B (AFB1) grubuna 25 µg AF/rat/gün yem verildi, C (AFB1+IOY) grubuna ise 25 µg AF/rat/gün yem ile birlikte ayrıca 2ml/rat/gün dozda ısırgan otu yaprağı ekstresi oral olarak verildi. Üç aylık deneme sonunda, nekropsileri yapılan ratlardan histopatolojik, immunohistokimyasal ve biyokimyasal analizler için kan ve doku örnekleri alındı. Sonuç olarak; histopatolojik ve biyokimyasal bulgulara göre sadece AFB1 verilen ratların kan ve karaciğerlerinde lipid peroksidasyonun ve serum enzimlerinin artışının meydana geldiği ve önemli ölçüde doku hasarının oluştuğu, IOY ekstraksiyonu verilen deneme grubunda ise lipid pereksidasyonun ve karaciğer enzimlerinin azaldığı, antioksidan sistem aktivitesinin ise arttığı, dolayısıyla karaciğer hasarının engellendiği gözlendi.
Özet (Çeviri)
Histopathological, Immunhistochemical and Biochemical Investigation of the Preventive Effects of Urtica Dioica Leaf Ekstracts on Liver Lesions induced by Experimental Aflatoxicosis in Rats. Yuzuncu Yıl University, Institute of Health Sciences MVS Thesis in Department of pathology, Van, 2011. Aflatoxicosis is a mycotoxicosis developing acute or chronic, caused by aflatoxins in animals and humans. Aflatoxicosis causes important economic losses in animals and threat human healt are seen especially in underdeveloped and developing countries. Liver is the main organ affected by aflatoxins and necrosis, fibrosis and hepatocarcinogenesis are absorved histopatologically. Aflatoxins are known especially with their hepatotoxic and hepatocarcinogenic effects, An affective protection in aflatoxin-caused toxications is not known well. But it?s reported that some of vitamins, minerals and proteins have protective effects. According to studies it?s known that Urtica dioica L has many pharmacologic effects including antioxidant, immunomodulatory and anticancerogenic. However there isn?t any study about hepatoprotective effects of Urtica dioica leaf extrakt (UDLE) on aflatoxicosis. In this study, the effects of UDLE on prevention of aflatoxin-induced liver lesions in rats in terms of biochemical, histopathological and immunohistochemical were investingated. For this purpose; a total of 30 rats were alloted into 3 groups which have 10 rats in each group. Rats in control group were fed with a diet without AF. Rats in AF-treated group and AF+UDLE-treated group received approximately 25 µgr of AF/rat/day. AF+UDLE groups also received 2 ml of UDLE extract/rat/day by gavage for 90 days. Experimental groups; group A (control group) was given normal rat food, group B (AFB1) 1.5 mg/kg AF and group C (AFB1 + UDLE) 1.5 mg/kg AF also received 2 ml of UDLE/rat/day by gavage for 90 days. At the end of 3 months of experiment period; blood and tissue samples were taken from rats applied necropsis for histopathologic, immunohistochemical and biochemical analysis. Administration of UDLE extract restored the AF-induced imbalance between MDA and antioxidant system towards near normal particularly in liver. Hepatoprotection by UDLE is substantiated by the histologic findingsin AF+UDLE -treated group as against degenerative changes in the AF-treated rats. It is concluded that UDLE has a hepatoprotective effect in rats with aflatoxicosis, probably acting by promoting the antioxidative defense systems.