Bakır, kurşun ve bizmut'un atomik absorpsiyon spektrometresi ile tayinleri öncesi katı faz ekstraksiyon yöntemiyle zenginleştirilmesi
Enrichment with solid phase extraction method before of copper, lead and bismuth determination at atomic absorbtion spectrometry
  1. Tez No: 311335
  2. Yazar: ALİ FUAT TUNCAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM NARİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Katı Faz Ekstraksiyonu, Atomik Absorpsiyon Spektrometresi, XAD 1180-Ditizon, Eser Element Zenginleştirilmesi, Solid Phase Extraction, Atomic Absorption Spectrometer, XAD 1180-Ditizon, Enrichment of Trace Elements
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Yapılan çalışmada, Bi(III), Pb(II) ve Cu(II) iyonlarının katı faz ekstraksiyonu yöntemiyle zenginleştirilmesi yapılmıştır. Tayinler alevli atomik absorpsiyon spektrometresi (AAS) ile tayini gerçekleştirilmiştir. Amberlite XAD-1180 reçinesine şelat yapıcı reaktif Ditizone adsorbe ettirilerek elde edilen reçine katı faz olarak kullanılmıştır. Tayinler alevli atomik absorpsiyon spektrometresi ile yapılmıştır. Yöntemin optimizasyonu için örnek çözeltisinin pH'sı, elüent türü ve derişimi, örnek ve elüent hacmi, örnek akış hızını gibi analitik parametrelerin yönteme etkileri araştırılmıştır. Matriks etkisinin metodun geri kazanmasına etkisi incelenmiştir. Geliştirilen yöntem kullanılarak musluk suyu, atık su ve salça örneklerinin Cu(II), Pb(II) ve Bi(III) düzeyleri tayin edilmiştir. Metodun gözlenebilme sınırları Cu(II), Pb(II) ve Bi(III) için sırasıyla 0,26 ?g/L, 0,80 ?g/L ve 1,79 ?g/L olarak bulunmuştur. Ortalama geri kazanma değerleri % 94-106 aralığındadır. Yöntemin doğruluğunu test etmek için bir standart referans maddenin analizi yapılmıştır. Ayrıca metotun doğruluğunu test etmek için atık su, çeşme suyu ve salça örneklerine analit ilavesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTIn this study, preconcentration of Bi (III), Pb (II) and Cu (II) ions by the solid phase extraction method were carried out. Levels of Bi (III), Pb (II) and Cu (II) were determined by flame atomic absorption spectrometry (FAAS). Chelating Dithizone was adsorbed to Amberlite XAD-1180 resin and this resin was used as solid phase. The determinations of metals were made by flame atomic absorption spectrometry. For optimization of the method, effect for method of analytical parameters such as pH of the sample solution, eluent type and concentration, volumes of sample and eluent, sample flow rate were investigated. Matrix effect was olso studied. Levels of Cu (II), Pb (II), Bi (III) in tap water, waste water and the paste samples was determined by using the developed method. The detection limits of the method for Cu(II), Pb(II), and Bi(III) were calculated as 0.26 µg/L, 0.80 µg/L,and 1.79 µg/L, respectively. The recoveries of metals were calculated between 94%-106%. To test the accuracy of the method, analysis of a standard reference matter is was performed. In addition, waste water, tap water and tomato paste sample were added analyte ions for method accuracy.Yöntemin doğruluğunu test etmek için bir standart referans maddenin analizi yapılmıştır. Ayrıca atık su, çeşme suyu ve salça örneklerine analit ilavesi yapılmıştır.