Köpeklerde Flunixin meglimine'nin intravenözpiyelografi üzerine etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of Flunixin meglumine in dogs on intravenous pyelography
- Tez No: 311362
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT KİBAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: İVP, Kontrast madde, flunixine meglumine, Köpek, İVP, contrast matter, flunixine meglumine, Dog
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZETBu çalışmada; hayvanlarda nonsteroid antienflamatuvar (NSAİ) ilaçlardan Flunixine meglumin'in böbrek kan akımı üzerine olabilecek muhtemel etkilerinin İntravenöz Piyelografi (İVP) ile değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Üriner sistemin temel tanı yöntemi olan bu teknikte intravönöz (iv) olarak; suda eriyen iodinize kontrast maddelerin böbrekler yolu ile damar sisteminden toplanması, konsantre edilmesi ve atılması aşamalarında görüntülenmesi sağlanır. İVP de dört aşama belirlenir, arteriogram nefrogram piyelogram sistogram fazları görülür.Kontrol grubunda 4 hayvanda renal pelvis ve recessus belirgin, 5 hayvanda renal pelvis ve recessus hafif, 1 hayvanda ise pelviste KM birikimi görüldü. Deney grubunda ise 5 hayvanda sadece nefrogram fazı, 4 hayvanda pelvisde KM biriktiği, 1 hayvanda renal pelvis ve recessus'un hafif görüldüğü belirlendi. Kontrast maddenin, böbreklerden eliminasyon zamanı kontrol grubundakine göre uzamıştı.Sonuç olarak, köpeklerde sağaltım dozunda kullanılan flunixine meglumine'nin böbrek kan damarları üzerindeki vasokonstruktör etkisine bağlı olarak IVP bulgularında değişikliklere, kontrast madde eliminasyon zamanında uzamalara neden olabileceği, IVP de belirlenen üriner sistem hastalıklarının güvenilir tanısın bu nedenle yapılamıyabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTIn this study, non-steroidal drug (NSAID) flunixin meglumine?s probabel effects on renal blood flow to evaluate the effects of intravenous pyelography (IVP) in animals.This technique, the basic diagnostic method of urinary system; water-soluble iodine contrast agents through the vascular system with kidneys, the collection, the concentration and disposal stages of display is provided. Intravenous pyelography set in four stages, arteriogram, nephrogram, pyelogram, cystogram.In the control group, renal pelvis and recessus pelvis is clear in four animals, renal pelvis and recessus pelvis is weak in five animals and there is accumulation of contrast material at pelvis in one animal.In the experimental group,only the nephrogram stage in five animals, accumulation of contrast material at pelvis in four animals and renal pelvis and recessus pelvis is weak in one animal.Contrast material, renal elimination was prolonged in the control group at the time.As a result, in dogs at a dose of treatment the use of flunixin meglumine?s, vasoconstrictor effect on renal blood vessels , changes in the findings of intravenous pyelography, may cause delays in the elimination times of the contrast materials, because of this, reliable diagnosis of diseases of the urinary tract with intravenous pyelography, concluded can not be done.