Kahvede okratoksin a düzeylerinin immuno-enzimatik ve kromatografik yöntemlerle araştırılması
Investigation of ochratoxin a residues in coffee measured by immunoenzymatic and chromatographic methods
  1. Tez No: 311368
  2. Yazar: BETÜL AKÇAGEDİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLAL CEM LİMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kahve, Okratoksin A, HPLC, EIA, Coffee, Ochratoxin A, HPLC, EIA
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Okratoksin A Aspergillus türü mantarlar tarafından sentezlenen ve tahıllar, çay ve kahve (özellikle A. carbonarius ve A. niger) gibi ürünlerde doğal kirletici olarak bulunan mikotoksinlerdir. Okratoksinler nefrotoksik, hepatotoksik, teratojenik, karsinojenik ve immunosupresif etkilerinden dolayı toplum sağlığı açısından önem taşımaktadır.Bu çalışmada Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde tüketime sunulan 90 adet kahve örneğinde okratoksin A kalıntılarımın immuno-enzimatik (EIA) ve kromatografik (HPLC) yöntemle belirlenmesi amaçlandı.EIA yöntemine göre, örneklerin 20'sinde (% 22,22) okratoksin A kalıntısı tespit edildi. Ortalama okratoksin A yoğunluğu 0,032±0,015 ppb, en düşük ve en yüksek okratoksin A düzeyi sırasıyla 0,009 ve 0,053 ppb olarak belirlendi.HPLC yöntemine göre örneklerin 19'unda okratoksin A kalıntısı tespit edildi, okratoksin A düzeyi ortalaması 0,025±0,016 ppb; en düşük ve en yüksek okratoksin A düzeyi sırasıyla 0,009 ve 0,073 ppb olarak ölçüldü.Numunelerde her iki yöntemle belirlenen okratoksin A düzeyleri arasında istatistiksel olarak önemli bir fark gözlenmedi (P>0,05).Sonuç olarak, analiz edilen kahve numunelerindeki okratoksin A düzeylerinin Türk Gıda Kodeksinde belirtilen limitin (5,0 ppb) oldukça altında seğrettiği belirlendi. Kahve örneklerinde saptanan okratoksin A değerlerinin tüketici sağlığı yönünden risk taşımadığı kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTOchratoxin A is mycotoxins synthesized by Aspergillus species, found in cereals, tea and coffee (especially A. carbonarius ve A. niger) products as naturally contaminants. Ochratoxins have nephrotoxic, hepatotoxic, teratogenic, carcinogenic and immunosuppressive effects, therefore they are critically important for public health.In this study, it was aimed to determine the ochratoxin A levels with high performance liquid chromatography (HPLC) and enzyme immune assay (EIA) in sample of 90 coffee consumed in the distinct province of Turkey.According to EIA technique, ochratoxin A was found twenty of the total coffee samples (22.22%). The average level of ochratoxin A level was found to be 0.032±0.015 ppb, the lowest and the highest level of ochratoxin A was 0.009 and 0.053 ppb, respectively.According to HPLC technique, ochratoxin A was found nineteen of the total coffee samples. The average level of ochratoxin A level was found to be 0.025±0.016 ppb, the lowest and the highest level of ochratoxin A was 0.009 and 0.073 ppb, respectively.Statistically significant was not determined to exist between the ELISA and HPLC methods in the ochratoxin A residue of coffee samples (P>0.05).As a result, levels of ochratoxin A analyzed coffee samples were below the limit of Turkish Food Codex (5.0 ppb). And also, it has concluded that ochratoxin A levels of coffee samples do not carry risk for consumer health.