Çorum ili Kargı ilçesi'nde öğrenim gören 12-17 yaş arasındaki öğrencilerde psikososyal sorunlar
Psychosocial problems among 12-17 years old students in Çorum Kargı
- Tez No: 311381
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN GÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Öğrenci, psiko-sosyal sorunlar, depresyon, öz-saygı, Student, psychosocial problems, depression, self-esteem
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Araştırma Mayıs 2009 tarihinde Çorum İline bağlı Kargı İlçesi'nde bulunan ilköğretim okulları ile liselerde yürütülmüştür. Bu çalışmada 12?17 yaş arasındaki öğrencilerde psiko-sosyal sorunların ve psiko-sosyal sorunları etkileyen faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır.Araştırmanın evreni 823 öğrenciden oluşturulmuştur. Çalışma 622 öğrenci ile tamamlanmıştır.Veriler, 37 sorudan oluşan bir soru formu, Çocuklar İçin Depresyon Ölçeği ve Coopersmith Öz-Saygı Envanteri ile toplanmıştır. Verilerin analizi, Tek Yönlü Varyans Analizi (Post Hoc-Tukey testi), Bağımsız Gruplar İçin t testi, Bağımlı Gruplar İçin t testi ve Pearson Simple Korelasyon Analizi ile yapılmıştır.Araştırma kapsamına alınan öğrencilerin % 47.7'si kız ve % 52.3'ü erkektir. Öğrencilerin % 73.0'ü ilköğretimin orta kademesinde, % 27.0'si liselerde eğitim görmektedir.Öğrencilerin aileleri ile yaşadıkları sorunlar incelendiğinde ilk sırada ders çalışma konusu gelmektedir. Öğrencilerin % 81.0'i ders dışı zamanlarında televizyon izlemektedir.Okullara göre öğrencilerin depresyon ve öz-saygı puanları arasında anlamlı fark bulunmuştur. Cinsiyete ve sınıf düzeylerine göre öğrencilerin depresyon ve öz-saygı puanları arasında fark yoktur.Anne-babanın eğitim durumu, kardeş sayısı, doğum sırası ve ekonomik durum ile öğrencilerin depresyon ve öz-saygı puanları arasında anlamlı farklılık tespit edilmiştir.Çocuklarına karşı baskıcı tutum sergileyen ailelerin çocuklarında depresyon puanları yüksek, öz saygı puanları düşük olarak saptanmıştır.Algılanan sağlığın, ağırlık durumunun ve ağırlık memnuniyetinin depresyon ve öz-saygı puanları üzerinde etkili olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was performed in May 2009 at elementary and high schools in Çorum Kargı. In this study, it was aimed to determine psychosocial problems and factors which were effecting psychosocial problems among 12?17 years old students.The population of the research was formed by 823 students. The study was completed by 622 students.The data were collected with a questionnarie consisting of 37 item, Children Depression Scale and Coopersmith Self-Esteem Inventory. One-Way Anova (Post Hoc-Tukey test), Independent Samples t test, Paired Samples t test, Pearson Simple Correlation Analysis were used to analyse the data.The 47.7 % of students were girl and 52.3 % of were boy, 73.0 % of were attending at elementary schools and 27.0 % of at high schools.When it was investigated the problems experienced with their families, they had problems about studying at first. The 81.0 % of students were watching TV in their free times.According to schools, there was found significant difference between students? depression and self-esteem points. There was no significant difference for gender and class levels between depression and self-esteem points.Also a significant difference was determined for education of parents, number of siblings, birth queue and socio-economic status between their depresssion and self-esteem points.Children had high depression and low self-esteem points living in pressure families.Perceived health status, weight status and weight satisfaction were effective on depression and self-esteem points.