Kemoterapi alan meme kanserli kadınlara uygulanan aromaterapinin semptomlara ve yaşam kalitesi etkisi
The effect of aromatherapy on symptoms and life quality of women with breast cancer receiving chemotherapy
  1. Tez No: 311380
  2. Yazar: ÖZLEM OVAYOLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. E. ÜMİT SEVİĞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Aromaterapi, Kemoterapi, Meme Kanseri, Semptom, Yaşam Kalitesi, Aromatherapy, Chemotherapy, Breast Cancer, Symptom, Quality of Life
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Araştırma Şubat 2009-Nisan 2010 tarihleri arasında Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesine bağlı Onkoloji Hastanesinin kemoterapi ünitesinde, kemoterapi alan meme kanserli hastalara uygulanan aromaterapinin semptomlara ve yaşam kalitesine etkisini değerlendirmek amacıyla deneysel olarak yapıldı. Araştırmanın evrenini; kemoterapi ünitesine başvuran ve meme kanseri tanısı alan tüm hastalar, örneklemini ise araştırmanın sınırlılıkları içerisine giren ve çalışmaya katılmayı kabul eden 70 kontrol, 70 masaj, 70 aromatik yağlarla yapılan masaj ve 70 aromatik yağların koklatıldığı toplam 280 meme kanserli kadın oluşturdu. Araştırma öncesi hastalardan, kurumdan ve Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Etik Kurul'undan yazılı izin alındı.Araştırma verilerinin toplanmasında; anket formu, Yaşam Kalitesi Ölçeği ve Rotterdam Semptom Kontrol Listesi kullanıldı. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde, kolomogorov simirnov, ki-kare, anova, bir faktörü tekrarlı olan iki faktörlü varyans analizi ve pearson korelasyon analizi kullanıldı.Çalışmaya katılan her dört hasta grubunda da kadınların büyük çoğunluğunun; 40 ve üzeri yaş grubunda olduğu, okuryazar olmadığı, genel sağlık durumunu (p>0.05) ve yaşam kalitesini ?orta? olarak değerlendirdiği tespit edildi (p0.05).Bu çalışma sonuçları, meme kanserli kadınlara uygulanan aromaterapi masajı ve koku ile yapılan aromaterapinin herhangi bir olumsuz etki yaratmadığını ve güvenle uygulanabileceğini göstermektedir. Bu nedenle hemşirelik uygulamalarında bu girişimlere yer verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The study was conducted between the dates of February 2009-April 2010, at Gaziantep University Şahinbey Research and Application Hospital affiliate, Oncology Hospital chemotherapy unit, in order to asses the effect of aromatherapy on the symptoms and life quality of breast cancer patients receiving chemotherapy. The population of the study consisted of all patients who applied to the chemotherapy unit and received breast cancer diagnosis, the sample consisted of 70 control, 70 massage, 70 massage with aromatic oils and 70 who smelled aromatic oils, for a total of 280 women with breast cancer who were within the limitations of the study and accepted to participate in the study. Before the research, written consent was obtained from the patients, institution and Gaziantep University Medical Faculty Medical Ethics CommitteeIn the collection of the research data; questionnaire form, Quality of Life Scale and Rotterdam Symptom Control List were used. In order to analyze the data obtained; Kolomogorov-Simirnov test, Chi-square test, ANOVA, two-factor analysis of variance with one repeating factor and Person?s correlation analyses were usedIn each of the four patient groups participating in the study, the vast majority of the women were determined; to be 40 years old and above, illiterate, to have an overall health state (p0.05).The results of this study indicate that in women with breast cancer, aromatherapy massage and aromatherapy applied as a fragrance does not have any negative effects and it can be used safely. Therefore, these approaches are recommended to be included in nursing practices.