Alevli atomik absorpsiyon spektroskopisi ile bazı metallerin tayinleri öncesi birlikte çöktürme ile zenginlestirilmesi
Preconcentration by coprecipitation of some metal ions before their determination by flame atomic absorption spectroscopy
  1. Tez No: 311386
  2. Yazar: NEBİYE KIZIL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SOYLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Birlikte çöktürme, Eser metaller, Atomik Absorpsiyon Spektroskopisi, Coprecipitation, Trace metals, Atomic Absorption Spectrometry
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET.Bu çalışmada, demir(III), kobalt(II), mangan(II), kursun(II), bakır(II), nikel(II) ve kadmiyum(II) iyonlarının alevli atomik absorpsiyon spektrometrik tayinleri öncesi neodinyum (III) hidroksit (Nd(OH)3) ile birlikte çöktürülmelerini esas alan bir ayırma-zenginleştirme yöntemi sunulmuştur. Analitler için kantitatif geri kazanma değerleri için, reaktif miktarları, örnek hacmi, çökelek oluşum süresi gibi analitik parametreler optimize edilmiştir. Matriks iyonlarının etkileri de araştırılmıştır. Analitler için gözlenebilme sınırı değerleri 0.8-3.1 ?g/L aralığındadır. Ortalama geri kazanma değerleri genelde %95-101 aralığındadır. Geliştirilen yöntem iki tane referans standart maddenin (TMDA 54. 4 ekleme yapılmış göl suyu, 1570 a Spinach leaves), doğal ve atık su örnekleri, bazı gıda ve şifalı bitki örneklerine uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTIn this work, a separation-preconcentration procedure based on the neodimium(III) hydroxide (Nd(OH)3) coprecipitation of demir(III), kobalt(II), mangan(II), kursun(II), bakır(II), nikel(II) and kadmiyum(II) ions is presented prior to their flame atomic absorption spectrometric determinations. The analytical parameters including reagent amounts, sample volume standing time etc. were optimised for quantitative recoveries for analytes. The influences of the matrix ions were also examined. The detection limit for analytes were in the range of 0.8-3.1 ?g/L. The average recoveries were generally in the range of 95- 100%. The presented procedure was applied to two reference standard materials (TMDA 54.4 fortified lake water, 1570 a Spinach leaves), natural and waste water samples and some food, herbal plants samples.