Futbolcularda e vitamini kullanımının oksidan ve antioksidan kapasite üzerine etkisi
The effect of using vitamine e on oxidant and antioksidant levels of footbal players
- Tez No: 311415
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAZMİ SARITAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Futbol, Oksidan/Antioksidan, E vitamini, Football, Oxidant/Antioxidant, Vitamin E
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmada futbolcularda E vitamini kullanımının oksidan ve antioksidan kapasite üzerine etkisinin araştırılması amaçlandı. Çalışmaya Kayseri Demir Spor Kulübünde aktif olarak futbol oynayan yaşları 16,20±1,78 olan (n=15) deney grubu ve yaşları 15,58±1,44 olan (n=15) kontrol grubu olmak üzere toplam 27 erkek gönüllü katıldı.Araştırmada gönüllülerin; fiziksel özelliklerini belirlemek amacıyla yaş, boy uzunluğu, vücut ağırlığı, vücut kitle indeksi, bel kalça oranı parametreleri ölçüldü. Fizyolojik özelliklerini belirlemek amacıyla sistolik kan basıncı, diastolik kan basıncı, nabız, oksijen saturasyonu, biyoelektriksel impedans analizi ile bazal metobolik hız, vücut yağ yüzdesi, vücut yağ ağırlığı, yağsız vücut ağırlığı, toplam vücut suyu parametreleri ölçüldü. Somatotip belirlenmesi için skinfold kaliper ile deri kıvrımı kalınlıkları ölçümü, çevre ve çap ölçümleri alındı. Biyokimyasal analizler yapılarak total antioksidan kapasite, malondialdehit, kreatin kinaz ve laktat dehidrojenaz değerlerine bakıldı. Verilerin değerlendirilmesinde bağımlı ve bağımsız gruplarda t testi kullanıldı. Anlamlılık düzeyi 0.05 olarak alındı.Gruplar arası karşılaştırmada egzersiz öncesinde ve sonrasında fiziksel ve fizyolojik bulgularda fark bulunmazken (p>0.05) , nabız atım sayısında gruplar arasında egzersiz öncesinde anlamlı fark bulundu (p0.05).Sonuç olarak; Sporculara yapmış oldukları fiziksel aktivitenin türüne, süresine ve şiddetine göre antioksidan takviye yapılması oksidatif stresin azaltılması ve antioksidan kapasitenin arttırılması için faydalı olabilir. Sporcuların egzersizlerinin antioksidan etkisi olan vitamin ve diğer ergojenlerle desteklenmesi oksidan kapasiteyi azaltmada, antioksidan düzeyi artırmada etkili olacağı gibi performanslarını da artıracaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, the aim was to search for the effects of footballers? use of Vitamin E on oxidant and antioxidant capacity. 27 volunteer men including the experiment group members at the age of 16,20±1,78 (n=15) and the control group members at the age of 15,58±1,44 (n=15) who are the active footballers playing for Kayseri Demir Sport Club attended the study.In the study, the age, the length, the body weight, the body mass index, and the waist to hip ratio parameters were measured to determine the physical characteristics of the volunteers. In order to identify the physiological characteristics of the volunteers, systolic blood pressure, diastolic blood pressure, sphygmo, oxygen saturation, bioelectrical impedance analysis and basal metabolic rate, the percentage of body fat, the weight of body fat, lean body weight and total body water parameters were estimated. The measure of skinfold calliper and skinfold thickness, measures of girth and diameter were done to determine the somatotype by making biochemical analyses. Total antioxidant capacity, malondialdehyde, creatine kinase and lactate dehydrogenase values were examined. When the data was evaluated, T test was used in both dependent and independent groups. Significance level was estimated as 0,05.A remarkable difference on the number of pulse was found between the two groups before exercise (p0,05). Any significant difference on the rates of total antioxidant capasity, malondialdehyde, creatine kirase, lactate dehydrogenase could not be found in-group and between two groups before and after exercise (p>0,05).As a result, antioxidant reinforcement on sportmen in complience with the form, time and intension of exercise they do may be useful to reduce oxidative stress and increase antioxident capacity. Supporting of exercises of sportmen with vitamins and other ergogenesis which have antioxident effect will be influential to reduce oxidative capasity and increase antioxidant level; likewise it will improve their performance.