Sıçanlarda grelin uygulamasının bazı hematolojik parametreler üzerine etkisi
Effect of ghrelin administration on some hematological parameters in rats
  1. Tez No: 311414
  2. Yazar: NACİYE NARİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EBRU ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Sıçan, grelin, hematolojik parametre, Rat, ghrelin, hematologic parameter
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZETBu çalışma sıçanlarda grelin uygulamasının bazı hematolojik parametreler üzerine etkisini incelemek amacıyla yapıldı. Bu amaçla 40 erkek Sprague Dawley ırkı sıçan eşit şekilde 2 gruba ayrılarak kontrol grubuna deri altı yolla 5 gün süreyle %0.9 NaCl, deney grubuna ise deri altı yolla 5 gün süreyle günde 10 nmol/kg dozunda grelin uygulandı. Uygulamalardan 24 saat sonra gruplardan kan örnekleri alınarak total akyuvar ve alyuvar sayısı, hemoglobin konsantrasyonu, hematokrit değer, ortalama eritrosit hacmi, ortalama eritrosit hemoglobini ve ortalama eritrosit hemoglobin konsantrasyonları ile lökosit alt tipleri belirlendi.Grelin uygulamasına bağlı olarak lenfosit oranında bir artma gözlenirken nötrofil oranında ise bir azalma tespit edildi. Diğer yandan total eritrosit ve lökosit sayısı ile hemoglobin konsantrasyonu, hematokrit değer, ortalama eritrosit hacmi, ortalama eritrosit hemoglobini, ortalama eritrosit hemoglobin konsantrasyonu ve diğer lökosit alt tipleri (monosit, eozinofil ve bazofil) grelin uygulamasından etkilenmedi.Sonuç olarak, sıçanlara uygulanan grelinin lenfopoezisi uyarmak suretiyle lenfosit oranını artırabileceği belirlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThis study was carried out to determine the influence of ghrelin administration on some haematologic parameters in rats. Forthy male Sprague Dawley rats were equally divided into two groups including control group (1 ml physiological saline s.c., for 5 days) and experimental group (ghrelin, s.c., 10 nmol/kg/day, for 5 days). From each animal, blood samples were taken 24 h after the end of treatment, and some hematological parameters were evaluated: total erythrocyte and leukocyte count, hemoglobin concentration, hematocrit value, mean corpuscular haemoglobin, mean corpuscular haemoglobin concentration and mean corpuscular valume, and leucocyte differential counts.Lymphocyte percentage was increased, while neutrophil percentage was decreased due to ghrelin administration. On the other hand, total erythrocyte and leukocyte count, hemoglobin concentration, hematocrit value, mean corpuscular haemoglobin, mean corpuscular haemoglobin concentration, mean corpuscular valume, and other differential leucocyte counts (monocytes, eosinophils, and basophils) were not affected by ghrelin administration.As a result, it was determined that ghrelin administration to rats can increase lymphocyte ratio by stimulating lymphopoesis.