Wilm's tümor 1 (wt1), vasküler endotelyal büyüme faktörü (vegf) , vasküler endotelyal büyüme faktör reseptörü 2 (kdr/vegfr2), survivin (bırc5) ve nöropilin1 (nrp1) gen ekspresyonunun minimal rezidüel hastalık takibinde kullanılabilirliğinin araştırılması
The investigation of availability of wilms? tumor gene (wt1), vascular endothelial growth factor (vegf), vascular endothelial growth factor receptor 2 (vegfr2), survivin (birc5) and neuropilin1 (nrp1) gen expressions for the follow-up of minimal residual disease
- Tez No: 311425
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ÖZKUL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Genetik, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Akut lösemiler, MRH, WT1 ekspresyonu, survivin, VEGF, Acute leukemias, MRD, WT1 expression, survivin, VEGF
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZETAkut lösemiler tüm kanserlerin yaklaşık olarak %3'ünü oluşturur. Amerika'da kanserden ölümlerin %1.2'si akut lösemi kaynaklıdır. Akut lösemilerin tedavisindeki ilerlemeler hastalardaki tedaviye yanıt oranlarını artırmakta ve pek çok hastada hastalıksız sağ kalımı uzatmaktadır. Ancak akut lösemilerde nüksün varlığı hala ciddi bir sorun olarak sürmektedir. Düzenli minimal rezidüel hastalık takibi ile nüksün erken tanınabileceği kabul gören bir yaklaşımdır. AML'de hastalıksız yaşam süresi rezidüel hastalığın kontrol altında tutulmasına bağlıdır. Bu nedenle MRH takibi önem kazanmaktadır. Son 10 yılda Wilm's tumor 1 gibi lösemide aşırı eksprese edildiği gösterilen genlerin MRH takibinde kullanılabilirliği ile ilgili çalışmalar yapılmıştır.Bu araştırmanın amacı Akut Myeloblastik Lösemi (AML) ve Akut Lenfoblastik Lösemi (ALL) hastalarından alınan Kİ/PK örneklerinde Wilm's Tümor 1 (WT1), Vasküler Endotelyal Büyüme Faktörü (VEGF) , Vasküler Endotelyal Büyüme Faktör Reseptörü 2 (KDR/VEGFR2), Survivin (BIRC5) ve Nöropilin1 (NRP1) genlerinin ekspresyonlarının MRH takibi için kullanışlı bir markır olup olmayacağınının araştırılmasıdır.Erciyes ve Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahiliye Anabilim Dalı Hematoloji Bilimdalı'ndan ALL ve AML tanısı alan hastalar çalışmaya dahil edildi. 15 AML, 10 ALL hastasından 92 periferik kan örneği ve 13 AML ve 4 ALL hastasından toplam 42 kemik iliği örneği toplandı. Hastalardan tanı anında, ilk remisyonda ve sonrasında ortalama 2-3 ay ara ile Kİ/PK örneği alındı. Kontrol grubu olarak 25 sağlıklı bireyden PK örneği toplandı. Örneklerden ilk olarak RNA izole edildi. RNA örneklerinden Real Time PZR metodu ile ekspresyon çalışması yapıldı.Sonuç olarak akut lösemide hem Kİ hem de PK örneklerinden WT1 ekspresyonun nüksü erken tespit etme açısından MRH tespitinde kullanılabileceği yönünde kuvvetli deliller elde edildi. Ayrıca erişkin ALL hastalarında başka moleküler markırların varlığı ya da yokluğunda, VEGF ekspresyonunun nüksün erken tanısında kullanılabilir bir MRH markırı olabileceğini sonucuna varıldı.Yaptığımız çalışmanın VEGF ve reseptörleri ile Survivin'in hematolojik malignitelerin patofizyolojisini ve AML progresyonundaki rolünü anlamaya katkı sağlayacağına inanıyoruz. VEGF'ün minimal rezidüel hastalık (MRH) göstergesi olarak kabul edilmesi için çalışmamızı destekleyecek daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğu kanısındayız.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTAcute leukemias consist of approxiamately 3% of all cancers worldwide. In USA, 1.2% of cancer-originated deaths occur due to acute leukemias.Advanced strategies in treatment of acute leukemias rise response rates to treatment and also disease-free survival rates of the patients.Nevertheless, presence of relapse still remains as a serious problem.It is an accepted approach that early relapse might be detected by proper follow-up o minimal residual disease (MRD). In AML, disease-free survival depends on the control of the disease so the follow-up of MRD is important.In the last decade, some studies have been performed about availability of overexpressed genes in follow-up of MRD such as Wilm?s tumor 1 and EVI 1 in leukemias.The aim of this study was to determine the availability of WT1, VEGF, KDR/VEGR2, SURVIVIN(BIRC) and NP1 expressions in bone marrow/blood samples for follow-up of MRD in patients with AML and ALL.Patients with AML and ALL were included in the study from Erciyes University Department of Hematology and Gaziantep University Department of Hematology. A total of 92 blood samples were collected from 15 patients with AML and 10 patients with ALL. Also, 42 bone marrow samples were collected from 13 patients with AML and 4 patients with ALL. The samples were collected at the time of diagnosis, first remission and repeatedly every 3 months. Blood samples of 25 healthy persons were collected as the control group.First, RNA isolations were performed and expressions were detected by real-time PCR.As a result, we had significant evidence that WT1expression in blood and bone marrow could be performed as a useful marker in the follow-up of MRD in acute leukemias. Also, in adult patients with ALL, together with or without other molecular markers , it was showed that VEGF expression could be used as a useful MRD marker in the diagnosis of early relapse.We believe that this study could help us to understand the role of VEGF receptors and BIRC5 in progression of AML and pathophysiology of hematological malignancies. Further studies are required for agreement on the availability of VEGF as a marker of MRD.