Marmara ve Ege bölgesi'ndeki sığırlardan elde edilen babesıa bovıs suşlarının moleküler karakterizasyonu
Molecular characterization of babesia bovis isolates collected from cattle in Marmara and aegean region
  1. Tez No: 311437
  2. Yazar: AHMET YAVUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH İNCİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Babesia bovis, Marmara ve Ege Bölgesi, moleküler karakterizasyon, msa-2c, sığır, Babesia bovis, Marmara and Aegean Region, molecular characterization, msa-2c, cattle
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Parazitoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışma, Marmara ve Ege Bölgesi'ndeki sığırlardan elde edilen Babesia bovis izolatlarının msa-2c gen bölgelerinin moleküler karakterizasyonunun ortaya konulması ve Dünya'da ve Türkiye'de ki diğer benzer suşlarla benzerliklerinin kıyaslanması amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, 2008-2010 tarihleri arasında Marmara ve Ege Bölgesi'ndeki 9 ilde bulunan, meraya çıkmış ve rastgele seçilmiş toplam 235 sığırdan kan örnekleri toplanmıştır. Laboratuarda bir yandan kan örneklerinden mikroskobik muayene için frotiler hazırlanırken bir yandan da kan örneklerinin ekstraksiyonu yapılmış ve elde edilen DNA'lar RLB testiyle Babesia ve Theileria türleri yönünden incelenmiştir. Babesia bovis olduğu tespit edilen 10 örneğin, msa-2c gen bölgesine göre moleküler karakterinin net olarak ortaya konulması amacıyla spesifik primerlerle PCR yapılmıştır. PCR sonucunda elde edilen yaklaşık 798 bp'lik spesifik bantlar jelden ekstrakte edilerek sekansa gönderilmiştir. Sekans sonuçlarına göre bir örneğin nükleotid dizilimleri ortaya konularak Dünya'daki ve Türkiye'de ki suşlar ile identiklik dereceleri kıyaslanmıştır. Babesia bovis izolatı GenBank'a kaydettirilerek aksesyon numarası alınmıştır.Marmara Bölgesi'ndeki sığırlardan toplanan kan örneklerinin mikroskobik incelemesinde theileriosis'in %0,85 oranında yaygınlık gösterdiği tespit edilmiştir. RLB sonuçlarına göre, Marmara Bölgesi'nde T. annulata'nın %1,45, T. buffeli/orientalis'in de %5,83 oranlarında Ege Bölgesi'nde ise B. bovis ve T. buffeli/orientalis'in de %1,02 oranlarında prevalansa sahip olduğu ortaya konmuştur. GenBank'a kayıdı yapılan B. bovis izolatının msa-2c gen bölgesine göre Türkiye'deki diğer suşlar ile kendi aralarındaki identiklik oranının %91-92, Dünya'daki benzer suşlarla yakınlık derecelerinin ise % 96-89 arasında değiştiği saptanmıştır.Sonuç olarak bu çalışma ile, Türkiye'de B. bovis'in msa-2c gen bölgesinin moleküler karakterizasyonu yapılmıştır. Bu çalışma sonucunun, gelecekte Türkiye'ye özgü suşlarla yapılacak aşı çalışmalarına temel teşkil edeceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to exhibit the molecular characterization of msa-2c gene region of Babesia bovis isolates collected from the cattle in Marmara and Aegean Region and to compare the similarity with the other similar isolates in the world and Turkey. For this aim, the blood samples were collected from totally 235 cattle which were gone to pasture and selected randomly in different periods between 2008-2010 in 9 provinces of Marmara and Aegean Region in Turkey. While the blood smears were being prepared from the blood samples in the laboratory, the samples were extracted and the DNA was investigated for Babesia and Theileria species by RLB at the same time. PCR of one sample which were detected as B. bovis was performed with specific primers to exhibit the molecular characterization of msa-2c gene region. Approximately 798 bp bands obtained with PCR were extracted from the gel and sent for the sequencing. According to the sequence results, nucleotide sequences of one sample were exhibited and compared the similarity with other similar isolates in the world and Turkey. Babesia bovis isolates were deposited to GenBank and the accession numbers were taken.In the microscopic examination of the blood samples collected from the cattle in Marmara Region, the prevalence of theileriosis was determined as 0,85%. According to RLB results, the prevalence of T. annulata and T. buffeli/orientalis was detected as 1,45%, 5,83% respectively. It was also established that the similarity of B. bovis isolates deposited to GenBank varied between 91-92% in each other and between 89-96% in the other similar isolates in the world.As a result, it was characterized of msa-2c gene region of B. bovis with molecular methods in Turkey. It is thought that the results of this study will provide a basis for the vaccination studies with the characteristic Turkey isolates.