Kayseri bölgesinde yetiştirilen holştayn sığırlarında kompleks vertebral malformasyon hastalığı geninin allel frekansının belirlenmesi
Determination of the frequancy of the allele in the gene causing the complex vertebral malformation in the holstein cows in the Kayseri region
- Tez No: 311438
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİLAL AKYÜZ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
 - Anahtar Kelimeler: CVM, Holştayn, PCR, RFLP, CVM, Holstein, PCR, RFLP
 - Yıl: 2011
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Erciyes Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Zootekni (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışmanın amacı Kayseri ve civarında yetiştirilen ve sütçü ırklar içerisinde Türkiye'de en yüksek popülasyona sahip olan Holştayn sığır ırkına ait ineklerde, kompleks vertebral malformasyon (CVM) hastalığına neden olan mutant allelinin bulunup bulunmadığının araştırılmasıdır. Ayrıca bu çalışmada kullanılan moleküler genetik testin, Türkiye'deki damızlık olarak seçilmek istenen Holştayn ırkına ait damızlık adaylarının CVM yönünden taranmalarında kullanmak, veteriner hekimler ve yetiştiricilerin bu kalıtsal hastalıktan haberdar olmalarını sağlamaktır.Kompleks vertebral malformasyon, Holştayn sığır ırkında görülen otozomal ve çekinik kalıtım şekli gösteren, öldürücü kalıtsal bir hastalıktır. Bu kalıtsal hastalık ilk olarak 1999 yılında Danimarka'da yetiştirilen Holştayn'larda belirlenmiştir. Hastalık, homozigot hasta buzağılarda kompleks anomaliler, bacak eklemlerinde ve sırt omurlarında kemik deformasyonları ile karakterizedir. Ayrıca homozigot yavrularda embriyonal ölümler, abort ve ölü doğumlara da sebep olmaktadır. Çalışmanın materyalini, Kayseri ve civarında halk elinde yetiştirilen 150 baş Holştayn ırkı dişi sığır oluşturmuştur. İncelenen hayvanlardan alınan kan örnekleri DNA izolasyonunda kullanılmıştır. Alınan kanlardan DNA izolasyonu fenol-kloroform ekstraksiyon yöntemi ile yapılmıştır. Yapılan bu çalışmada CVM allelinin varlığı veya yokluğu, polimeraz zincir reaksiyonu-restiriksiyon parçacık büyüklü polimorfizmi (PCR-RFLP) yöntemi kullanılarak araştırılmaya çalışılmıştır.Elde edilen DNA'lar uygun primerler kullanılarak PCR'de çoğaltılmıştır. PCR ürünleri EcoT22 endonükleaz enzim ile kesilmiştir. Kesilen PCR ürünleri % 2'lik agaroz jelde elektroforez yapılmıştır. Bu çalışmada incelenen 150 baş Holştayn ırkı sığırda CVM taşıyıcı bireylere rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to determine the mutant allele causing the complex vertebral malformation (CVM) in Holstein which is the largest population among the milked breed in the Kayseri region. In addition, this test can be adapted to screen the Holstein cows in terms of the CVM disorder for breeding purpose, and veterinarians and breeders can be informed about this hereditary disease.The CVM is a hereditary lethal disease with an autosomal and recessive heredity in the Holstein cows. This hereditary disease was first determined in the Holstein cows in 1999 in Denmark. This disease is characterized with complex anomalies, bone deformations in the joints of extremities and vertebrae in calves with homozygous. Moreover, fetal deaths, abortions and stillbirths are seen in calves with homozygous. Client-owned animals used in this study were consisted of 150 female Holstein cows in the Kayseri region. Isolation of DNA with phenolcloroform extraction method was performed from blood samples taken from animals. In this study, the method of polymerase chain reaction-restriction fragment length polymorphism (PCR-RFLP) was applied to determine the mutant allele causing the CVM.The numbers of DNA obtained have been increased with the PCR. The products of PCR have been divided into small pieces by EcoT22 endonuclease enzyme. Small pieces of PCR products were treated with electrophoresis in the 2% agarose gel. In the study none of the cows were determined with the CVM disorder.