Anterior segmental osteotomiler sonrasında ortaya çıkan duyu kaybı düzeylerinin farklı duyu testleri ile değerlendirilmesi
Evaluation of the neurosensory disturbances secondary to anterior segmental osteotomies via different neurosensory tests.
- Tez No: 311462
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ SİNAN AYDINTUĞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: anterior segmental osteotomi, maksiller sinir, sinir hasarı, anterior segmental osteotomy, maxillary nerve, nerve injuries
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Anterior segmental osteotomiler sonrasında ortaya çıkan duyu kaybı düzeylerinin farklı duyu testleri ile değerlendirilmesiBu çalışmanın amacı, maksiller anterior segmental osteotomiler sonrasında ortaya çıkan duyusal hasarların incelenmesidir. Bir çok araştırmacı, maksiller sinirin ortognatik cerrahi sonrasında ortaya çıkan duyusal hasarlarını araştırmış, ancak maksiller anterior segmental osteotomiler sonrasında ortaya çıkan duyusal hasarlar henüz değerlendirilmemiştir.12 hasta (4 erkek and 8 kadın) nitel (hafifi dokunma duyusu ve iğne batırma testi) ve nicel (statik ve dinamik iki nokta ayrım testleri) yöntemler kullanılarak ameliyat sonrası iki aylık süreç içerisinde değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Ayrıca, hareketlendirilen segment ile ilişkideki dişlerin canlılık düzeyleri, elektrikli pulpa testi ile değerlendirilmiştir. Cilt üzerinde uygulanan testler, infraorbital sinirin anatomisi göz önüne alınarak alt göz kapağı, burun kanadı, yanak ve üst dudak bölgesinde uygulanmıştır. Vestibüler ve palatinal mukoza bölgeleri de incelemeye dahil edilmiştir. Testler, 5., 7., 10., 30. ve 60. postoperatif günlerde, aynı araştırmacı tarafından uygulanmıştır. Tüm hastalardan, subjektif olarak duyusal kayıp düzeylerini değerlendirmeleri yönünde de bilgi alınmıştır.İncelenen bölgelerde hiçbir hastada kalıcı bir kayıba yol açacak duyusal hasar gözlenmemiştir. İncelenen bölgeler içerisinde, vestibüler mukoza ve üst dudak, tüm hastalarda en çok etkilenen bölgeler olmuştur.Anterior maksiller segmental osteotomiler sonrasında ortaya çıkan duyu kayıpları, 2 aylık süre içerisinde ortadan kalkmaktadır. Buna ilave olarak, hastalar tarafından duyusal kayıp düzeyleri yetersizliğe yol açacak boyutlarda tanımlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of the neurosensory disturbances secondary to anterior segmental osteotomies via different neurosensory tests.The purpose of this study is to evaluate the neurosensory disturbances following maxillary anterior segmental osteotomies. Many authors assessed the incidence and degree of neurosensory disturbances of the maxillary nerve following orthognathic surgery but neurosensory disturbances following maxillary anterior segmental osteotomies have not been studied yet .12 patients (4 males and 8 females) were tested with qualitative (light touch sensation and pin prick sensation tests) and quantitative methods (two point static and dynamic test) at least 2 months after surgery. Additionally, electric pulp test was used to assess the vitality of the teeth adjacent to the mobilized segment. The cutaneous tests were performed on the upper eyelid, lateral nasal , cheek and upper lip, corresponding to the anatomy of the infraorbital nerve. Vestibular and palatinal mucosal areas were also evaluated. The tests were performed on the 5th, 7th, 10th ,30th and 60th postoperative days. Tests were always performed by the same person. All patients were also asked to indicate whether the altered sensation was considered subjectively as being disabling.None of the patients showed persistent anaesthesia in the tested areas according to the neurosensory tests. Among the tested areas the vestibular mucosa and upper lip were affected most often in all patients.Neurosensory alterations flollowing anterior maxillary segmental osteotomy resolve in 2 months after surgery. Additionally, sensory deficit was never considered as disabling by the patients subjectively.