Kronik kalp yetmezliği hastalarında akut dekompanse dönemde ve medikal tedavi sonrası serum vaspin, apelin, pentraksin düzeyleri ile troponin düzeylerinin karşılaştırılması
Assessment of serum vaspin, apelin, pentraxin and troponin levels in acute decompansated heart failure compared to in post-medical treatment levels
- Tez No: 311487
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP DEMİRBAĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Apelin, kalp Yetersizliği, pentraksin-3, troponin, vaspin, Apelin, heart failure, pentraxin-3, troponin, vaspin
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Giriş ve Amaç: Akut kalp yetmezliğinde troponin düzeyinin yükseldiği, tedavi ile normal seviyelerine düştüğü izlenmiştir. Adipositokinlerin düzeyinde nasıl bir değişimin olduğu ise bilinmemektedir. Çalışmamızın amacı akut kalp yetersizliğinde troponin, vaspin, apelin ve pentraksin-3 düzeyleri ile medikal tedavi sonrası bu düzeylerde nasıl bir değişim izlendiğini araştırmaktır.Metod: Gözlemsel prospektif çalışmaya akut kalp yetmezliği tanısıyla yatırılan 44 hasta ve 33 kontrol olmak üzere 77 hasta alındı. Kontrollerden ve hastalardan ilk yatış ve hastaneden çıkış öncesi olmak üzere alınan kanlar serumlarına ayrılarak -20 derecede saklandı. Serum troponin, vaspin, apelin, pentaksin-3 seviyeleri enzimatik yöntemle ng/mL cinsinden çalışıldı. İstatistiksel analiz; ki-kare, öğrenci t, eşleştirilmiş t, Mann Whitney U, tek örneklem Kolmogorov-Smirnov, Spearman korelasyon ve çoklu regresyon analiz testleri ile yapıldı.Bulgular: Hasta grubunda erkek cinsiyet ve yaş daha yüksekti. Troponin seviyeleri ve vaspin düzeyleri hastalarda, apelin düzeyi ise kontrollerde yüksek, pentraksin ise her iki grupta benzer düzeydeydi. Tedavi öncesi ve sonrası sadece troponin düzeylerine anlamlı azalma izlendi (p=0,023), pentraksinde ise artma izlendi (p=0,043). Korelasyon analizlerinde troponin vaspin (ß=-0,560, p=0,001), sigara içimi (ß=0,222, p=0,014) ve ejeksiyon fraksiyonu (ß=-0,430, p=0,006) ile pentraksin apelin (ß=0,187, p=0,007) ile vaspin ise troponin (ß=0,467, p=0,001) ve sigara içimi (ß=0,278, p=0,010) ile bağımsız olarak ilişki göstermekteydi.Sonuç: Çalışmamızın sonuçlarına göre troponin düzeylerinin akut dönemde arttığı ve tedavi ile düşme gösterdiği, pentraksin, vaspin ve apelinin düzeylerinin anlamlı değişme göstermediği anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Background and aim: Troponin level increases in acute heart failure and decreases to normal levels with treatment. However adipocytokines remain to be assessed in acute heart failure. The purpose of this study was to investigate serum troponin, vaspin, apelin and pentraxin-3 levels in patients with acute heart failure both before and after medical treatment.Method: Forty-four patients with acute heart failure were included to the study besides 33 control cases. Serum samples were separated from blood samples with drawn at admission and just before discharge and stored at -20?C until analysis both in controls and in patients. Serum troponin, vaspin, apelin, pentaxin-3 levels were measured using an enzyme immunoassay method and were reported as ng/mL. Statistical analysis was performed using chi-square, paired t, student t test, Mann Whitney U, one-sample Kolmogorov-Smirnov, Spearman correlation and multiple regression analysis tests.Results: Male gender was more frequent in patient besides patients were elder than controls. Troponin and vaspin levels were increased in patients; apelin level was increased in controls whereas both groups were similar with regard to pentraxin levels. Statistically significant decrease in serum troponin level (p=0.023) was detected besides significant increase in serum pentraxin level (p=0.043) with medical treatment in acute heart failure patients. Troponin level was independently associated with vaspin (ß=-0.560, p=0.001), cigarette smoking (ß=0.222, p=0.014) and ejection fraction (ß=-0.430, p=0.006), whereas serum pentraxin level was independently associated with Apelin (ß=0.187, p=0.007) and serum vaspin level was independently associated with troponin (ß=0.467, p=0.001) and cigarette smoking (ß=0.278, p=0.010).Conclusions: Troponin levels increased during the acute phase and decreased with medical treatment contrary to unchanged serum pentraxin, vaspin and apelin levels.