Yaygın anksiyete bozukluğunda oksidatif ve antioksidatif parametrelerin değerlendirilmesi
Evaluation of oxidative and antioxidative parameters in generalized anxiety disorder
  1. Tez No: 311486
  2. Yazar: ALİ EMHAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SALİH SELEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Yaygın anksiyete bozukluğu, Oksidatif stres, Toplam antioksidan seviye, Toplam oksidan seviye, Generalized anxiety disorder, oxidative stress, total antioxidant status, total oxidant status
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Yaygın anksiyete bozukluğu (YAB) sıklıkla görülen psikiyatrik bozukluklardandır. YAB'nin kesin nedenleri henüz bilinmemekle birlikte nörokimyasal ve nöroanatomik bozuklukların yanı sıra, genetik etmenler ve çevresel etmenler de tartışılmaktadır. Biz bu çalışmada YAB'de oksidatif metabolizmanın durumunu ve oksidatif metabolitlerin tanısal bir araç olarak kullanılıp kullanılamayacağını incelemeyi amaçladık.Yöntem: Çalışmaya dâhil edilen olgulardan ve sağlıklı kontrollerden usulüne uygun olarak alınan serum örneklerinde toplam antioksidan seviyesi (TAS), toplam oksidan seviyesi (TOS) ve Oksidatif stres indeksi (OSİ), Harran Üniversitesi Biyokimya Laboratuarı'nda çalışıldı. Sonuçlar gruplar arasında kıyaslandı.Sonuçlar: Hastaların TOS ve OSİ seviyeleri kontrollerden anlamlı olarak yüksekti. Hastaların TAS seviyeleri ise anlamlı olarak düşük bulundu.Tartışma: Bulgularımıza göre YAB patofizyolojisinde oksidatif stres mekanizması rol oynayabilir. Total oksidanlar YAB'de ileride bir biyolojik marker olarak kullanılabilir; ancak bu konuyla ilgili daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Generalized anxiety disorder (GAD) is a prevalent psychiatric disorder. The exact causes of GAD still unknown, in addition to neurochemical and neuroanatomic disorders, genetic and environmental factors are discussed in etiology. In our study we aimed to evaluate the oxidative metabolism?s status and investigate whether oxidative metabolites can be used as diagnostic tools or not in GAD.Method: Blood samples were taken from enrolled subjects in appropriate way and Total Antioxidant Status (TAS), Total Oxidant Status (TOS), and Oxidative Stress Index (OSI) were studied in Harran University Biochemistry Labs. Results were compared between groups.Results: The patients? TOS and OSI levels were significantly higher than control group. The patients? TAS levels were significantly lower than controls?.Discussion: According to our findings, oxidative stress mechanism might have a role in GAD pathophysiology. In the future, total antioxidants may be used as a biologic marker in GAD etiology but more research is needed.