Kolon kanserinde S100A4 ekspresyonunun klinik ve patolojik önemi
Clinic and pathologic importance of S100A4 expression in colon cancer
  1. Tez No: 311497
  2. Yazar: SERHAT ÖZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İHSAN UZAR, DOÇ. DR. ALİ HARLAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Kolon kanseri, S100A4, Colon cancer, S100A4Counsellors : Ali İhsan UZAR MD, (Professor) and Ali HARLAK MD, (Asociated Professor) Department of General Surgery, GATA. ANKARA
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
?Kolon kanserinde S100A4 ekspresyonunun klinik ve patolojik önemi''Dr. Serhat ÖZER, GATA Genel Cerrahi AD. Uzmanlık Tezi, ANKARA,2010.Bu çalışma, invitro ve invivo metastaz ve invazyon belirteci olarakgösterilmiş olan S100A4 ekspresyonunun kolorektal kanserli hastalarda klinikve patolojik önemini belirlemek amacıyla yapılmıştır.111 kolon kanserli hastanın bloklanmış rezeksiyon materyallerindenkesitler alınmış ve immunhistokimya boyama skorlaması(İHKBS) yapılarakS100A4 ekspresyonu değerlendirilmiştir. İHKBS ile hasta yaşı, cinsiyeti,tümör lokalizasyonu, tümör çapı, ameliyat tipi, perinöral invazyon varlığı,perivasküler invazyon varlığı, T evresi, N evresi, M evresi, hastalık evresi,tümör grade'i, metastatik lenf nodu yüzdesi, sağkalım ve mortalite arasındakiilişki karşılaştırılmıştır.Hasta cinsiyeti, hasta yaşı, tümör lokalizyonu, ameliyat tipi ve tümörçapı ile İHKBS arasında yapılan karşılaştırmalarda anlamlı bir istatiksel farkelde edilmedi. Tümör progresyonu ve agresivitesini arttıran perivaskülerinvazyon, perinöral invazyon, lenf nodu tutulumu ve metastazparametrelerinin ise İHKBS ile doğru orantılı olarak arttığı gözlenmiştir.Sonuç olarak tümör metastazı ve invazyonunu artıran S100A4'nünekspresyonundaki artışın kötü prognoz göstergesi olabileceğideğerlendirilmiştir. Kötü prognostik faktörlerle ilişkili olan S100A4ekspresyonunun kolorektal kanser tedavi stratejilerinin belirlenmesindekullanılması mümkün olabilir. Bu konunun klinik pratiğe yansıtılması için dahaileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
?Clinic and pathologic importance of S100A4 expression in colon cancer?Serhat Özer MD., Residency Thesis, Department of General SurgeryGATA, Ankara, 2010.This study has been carried out to determine the clinical andpathological importance of S1000A4 which has previously shown as amarker for invasion and metastasis at colorectal carcinoma cases.Slides of archived formalin fixed paraffin embedded tissue blocks ofprimary tumor were obtained for 111 patients with colon cancer and S100A4expression was evaluated on the basis of immunochemistry stainingscores(İHCSS). By means of İHCSS, relationships between, age and,gender of the patient, localization and diameter of the tumor, type ofoperation, presence of perineural and vascular invasion, T Stage, N stage, Mstage, grade of tumor, percent of metastatic lymph node, survival andmortality were comparatively elucidated.The study reveals that differences were not statistically significant atthose comparsions realised between İHCSS and variables including genderand age of the patient, type of operation and diameter of the tumor. Thecorelation between İHCSS and the parameters which increase the tumoraggreasivity such as perineural invasion, perivascular invasion, lymph node?sinvasion and metastasis, was statistically significant.In conclusion, the results of the study reveals that S1000A4overexpression, which contribute to the metastasis and invasion, may be anindicator of poor prognosis. Indeed, it may be possible to utilize S100A4expression in the determination of strategies for the treatment of colorectalcancers. Further advanced reserach is required to reflect the issue intoclinical practice.