İzole hiperkolesterolemili olgularda terapötik yaşam şekli değişikliği ve HMG-KoA redüktaz inhibitörü tedavisinin kan TWEAK (TNF-related weak inducer of apoptosis) düzeyi üzerine etkisinin araştırılması
The effect of therapeutic lifestyle changes and HMG-CoA reductase inhibitor treatment on blood TWEAK (TNF-related weak inducer of apoptosis) level in patients with isolated hypercholesterolemia
  1. Tez No: 311504
  2. Yazar: GÖKHAN ÖZGÜR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKER TAŞÇI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hiperkolesterolemi, Terapötik Yaşam Şekli Değişikliği, Statin, İnflamasyon, TNF-related weak inducer of apoptosis, Pentraksin-3, Hypercholesterolemia, Therapeutic Lifestyle Change, Statin, Inflammation, TNF-related weak inducer of apoptosis, Pentraxin-3
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dahiliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Dislipidemi majör kardiyovasküler risk faktörlerinden biridir. Kardiyovasküler olaylar ile dislipidemi ilişkisinde inflamasyon belirteçleri çok sık incelenmiştir. Son yıllarda hiperkolesterolemili hastaların tedavisinde önemli gelişmeler sağlanmış ve inflamatuvar belirteçlerin tedavi süresince seyri araştırılmıştır. Hiperkolesterolemili hastaların tedaviye verecekleri cevapta bir takım belirteçler ön plana çıkmıştır. Yakın dönemde dislipidemi ve inflamasyon ilişkisinde, yeni tanımlanmış bir sitokin olan apoptozu zayıf indükleyen tümör nekroz faktör ilişkili sitokinin (TNF-related weak inducer of apoptosis-TWEAK) önemli rol oynadığına yönelik veriler elde edilmiştir.Bu çalışmada, izole düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterol yüksekliği bulunan olgularda (I) 12 hafta terapötik yaşam şekli değişikliği (TYŞD) uygulaması sonunda ve (II) TYŞD ile LDL-kolesterol düzeyi hedef aralığa gerilemeyen olgulara 12 hafta statin tedavisi sonrasında olmak üzere iki durumda kan TWEAK düzeyinin tespit edilmesi amaçlanmıştır.İzole hiperkolesterolemili toplam 132 hasta çalışmaya alınmış ve altı ay sonunda çalışmayı tamamlayabilen 50 erkek 50 bayan hasta örneklenmiştir. Plazma sTWEAK düzeyleri ile beraber pentraksin-3, TNF-alfa, insülin ve HOMA-IR indeksi de ölçülmüştür.TYŞD uygulanan grupta LDL-kolesterol düşüşü ile birlikte plazma sTWEAK düzeylerinde artış saptanmıştır. TYŞD uygulamasıyla LDL-kolesterol düzeyi hedef aralığa gerilemediği için statin tedavisi alan ve bu yolla kolesterol düşüşü sağlayan bireylerde ise sTWEAK düzeyinde değişiklik olmamıştır. Çalışma süresince her iki grupta da pentraksin-3 düzeylerinde azalma olmakla birlikte değişiklikler istatiksel anlamlılığa ulaşmamıştır. TNF-alfa seviyeleri beklendiği gibi tedavi ile gerileme göstermiştir. TYŞD grubundaki sTWEAK artışı ile LDL-kolesterol seviyesinde ki azalma arasında pozitif korelasyon bulunmuştur.Bu çalışmada izole hiperkolesterolemili olgularda plazma sTWEAK seviyesinin sadece TYŞD grubunda artması statin tedavisine ihtiyaç duyan olguların daha uzun süredir subklinik inflamasyona maruz kalmakta olduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Dyslipidemia is one of the major cardiovascular risk factors. The relation of inflammatory markers and dyslipidemia in cardiovascular events has been studied in depth. In recent years, many developments have been achieved in the treatment of patients with hypercholesterolemia, and the course of inflammatory markers throughout the treatment were well studied. Some markers gained attention in following response to treatment in patients with hypercholesterolemia. Recent data suggest a role for a newly described cytokine, TNF-related weak inducer of apoptosis (TWEAK), in relation of inflammation to dyslipidemia.In this study, we aimed to measure blood sTWEAK level in two conditions; (I) before and after therapeutic lifestyle change (TLC) intervention for 12 weeks, and (II) after a 12-week statin therapy in patients unresponsive to TLC intervention in terms of low density lipoprotein (LDL)? cholesterol reduction.A total of 132 patients with hypercholesterolemia have been enrolled. By the end of the study 50 individuals with response to TLC intervention and 50 patients treated with statin were sampled. Along with plasma sTWEAK level, pentraxin-3, TNF-alfa, insulin and HOMA-IR values were measured.Plasma sTWEAK level increased while LDL cholesterol decreased in the TLC responsive group. No change in blood sTWEAK level was observed in patients unresponsive to TLC intervention either during the initial 12 weeks or following statin treatment which lowered plasma cholesterol to the target level. Although small amount of decreases were found in pentraksin-3 blood level during TLC or medical interventions, none was statisticaly significant. Blood TNF-alfa level decreased significantly after attainment of target LDL cholesterol either through TLC or statin treatment. In the TLC responsive group, the increase in sTWEAK correlated positively with the decrease in LDL-cholesterol level.In this study, the increase in plasma sTWEAK level in patients with isolated hypercholesterolemia after TLC but not after statin treatment even with achieving LDL cholesterol reduction suggests that people resistant to TLC who require statin therapy have relatively higher grade of subclinical inflammation possibly for a longer period.