Pulmoner sarkoidozda serum ve bronkoalveolar lavaj örneklerinde neopterin düzeylerinin tanısal değeri
Diagnostic values of neopterin in serum and bronchoalveolar lavage samples in pulmonary sarcoidosis
- Tez No: 311523
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERGUN TOZKOPARAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: neopterin, sarkoidoz, bronkoalveolar lavaj, tüberküloz, neopterin, sarcoidosis, bronchoalveolar lavage, tuberculosis.Author : Dr. Deniz DOGANCounsellors: Associate Prof. Dr. Ergun TOZKOPARAN, GMMA Department of Pulmonary Medicine
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Deniz DOĞAN, Pulmoner sarkoidozda serum ve bronkoalveolar lavaj örneklerinde neopterin düzeylerinin tanısal değeri. GATA Göğüs Hastalıkları ve Tbc A.D. Uzmanlık Tezi, Ankara, 2010Neopterin (NP) hücresel immünitenin bir belirtecidir ve interferon-? sitimülasyonuyla monosit ve makrofajlardan salınır. Sarkoidoz sistemik granülomatöz bir hastalıktır ve başlıca akciğer ve lenfoid dokuyu tutar. Bu çalışmada, serum ve BAL NP ölçümlerinin akciğer sarkoidozunda tanısal etkinliğini ve klinik parametrelerle korelasyonunu araştırmayı amaçladık.Serum ölçümleri 26 sarkoidozlu, 19'u tüberküloz olan toplam 38 sarkoidoz dışı akciğer hastasında ve 16 sağlıklı bireyde yapıldı. BAL NP ölçümleri ise sağlıklı grubun tamamında sarkoidozlu grubun 17'sinde ve sarkoidoz dışı akciğer hastalığı grubunun 25'inde yapılabildi.Serum ve BAL NP düzeyleri sarkoidozlu grupta (17.42±6.91 nmol/L ve 1.50±1.46 mcmol/g-prt) diğer hastalığı olan gruba (12.38±7.46 nmol/L ve 0.62±0.75 mcmol/g-prt) ve sağlıklı gruba göre (8.12±4.20 nmol/L 0.42±0.22 mcmol/g-prt) anlamlı derecede yüksekti. Sarkoidozda BAL NP ölçümünün spesifite, sensitivite, PPD ve NPD'leri sırasıyla %92, %35, %75 ve %68 olarak bulundu. Sarkoidoz ve tüberküloz ayırıcı tanısı değerlendirildiğinde, BAL NP ölçümünün spesifite, sensitivite, PPD ve NPD 'leri sırasıyla %89, %53, %90 ve %50 olarak bulundu. BAL NP düzeyleri radyolojik evre (r=0.879), FVC (r=-0.645), DLCO (r=-0.611) ve DLCO/VA ile (r=-0.615) anlamlı derecede korelasyon gösterdi. Serum NP düzeyleri ise sadece FVC (r=-0.481) ve FEV1 (r=0.507) değerleri ile anlamlı korelasyon gösterdi.Serum ve BAL NP düzeylerinin sarkoidozlu olgularda sağlıklı bireyler ve diğer hastalığı olan olgulara göre yükseldiği ve bu parametrelerin akciğer sarkoidozunun prognozu ve tedavi kararında temel belirleyiciler olan radyolojik evre, FVC ve DLCO parametreleriyle korelasyon gösterdiği sonucuna ulaştık. Yüksek BAL ve serum NP düzeylerinin, invaziv tanısal işlemlerin yapılamadığı durumlarda, sarkoidoz tanısını destekleyebileceğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Deniz DOGAN, Diagnostic values of neopterin in serum and bronchoalveolar lavage samples in pulmonary sarcoidosis. GMMA Department of Pulmonary Medicine, Ankara, 2010Neopterin (NP) is a marker of cell-mediated immunity and produced in monocytes/macrophages upon stimulation with interferon-?. Sarcoidosis is a systemic granulomatous disease that primarily affects lung and lymphoid tissue. In this study, we aimed to investigate diagnostic values of serum and BAL NP levels in sarcoidosis and those of correlation with clinical parameters.Serum NP levels were measured in 26 patients with sarcoidosis, 38 patients with lung diseases other than sarcoidosis, 19 of whom had tuberculosis, and in 16 healthy controls. BAL NP levels could be quantified in all of the healthy group but in only 17 and 24 of the patients in the groups of sarcoidosis and other lung diseases respectively.Serum and BAL NP levels were significantly elevated in sarcoidosis group (17.42±6.91 nmol/L and 1.50±1.46 mcmol/g-prt) than those of other lung diseases group (12.38±7.46 nmol/L and 0.62±0.75 mcmol/g-prt) and healthy group (8.12±4.20 nmol/L 0.42±0.22 mcmol/g-prt). Specificity, sensitivity, PPD and NPV of BAL NP in sarcoidosis were 92%, 35%, 75% and 68% respectively. When considered sarcoidosis and tuberculosis differentiation, sensitivity, specificity, PPD and NPD values of BAL NP measurement were 89%, 53%, 90% and 50% respectively. BAL NP levels were correlated significantly with radiological stage (r=0.879), FVC (r=-0.645), DLCO (r=-0.611) and DLCO/VA (r=-0.615) in patients with sarcoidosis. Serum NP levels correlated with only FVC (r=-0.481) and FEV1 (r=-0.507).We have concluded that serum and BAL NP levels are elevated in sarcoidosis with respect to healthy subjects and other lung diseases and these parameters correlated significantly with radiological stage, FVC and DLCO which are the main determinants of the prognosis and treatment decision in pulmonary sarcoidosis. We suggest that higher BAL and serum NP levels might be used in supporting the diagnosis of sarcoidosis when invasive diagnostic procedures can not be performed.