Alerjik rinitli hastalarda plazma melatonin düzeylerinin yüksek performanslı sıvı kromatografisi ile ölçümü
The measurement of plasma melatonin levels with high performance liquid chromatography in patients with allergic rhinitis
  1. Tez No: 311532
  2. Yazar: ERKAN ORUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞERİF AKMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Alerjik Rinit, Melatonin, Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi, Allergic Rhinitis, Melatonin, High Performance Liquid ChromatographyAuthor Name: Erkan ORUKAdvisor Name: Serif Akman
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZETAlerjik Rinitli Hastalarda Plazma Melatonin Düzeylerinin Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi ile ÖlçümüAlerjik rinit, nazal mukozanın alerjenlere maruziyeti sonrasında immunglobulin E (IgE) aracılı inflamasyonuna bağlı olarak gelisen, yasam kalitesini bozan ve önemli oranda maliyete neden olan, aynı zamanda diğer alerjik hastalıkların gelisimine öncülük edebilen bir hastalıktır. Melatoninin alerjik hastalıklarda önemli immunmodulatör etkilerinin olduğunu gösteren çok sayıda yayın vardır. Bu çalısmada, alerjik rinit tanısı almıs hastalar ile kontrol grubu bireyler arasında, plazma melatonin düzeyleri açısından bir iliski olup olmadığının arastırılması amaçlanmıstır. Melatonin düzeylerinin ölçümü için, diğer yöntemlere göre daha sensitif ve spesifik olan HPLC yöntemi tercih edilmistir. Çalısmaya Gülhane Askeri Tıp Akademisi Alerjik Hastalıklar Bilim Dalı polikliniğine basvuran alerjik rinit tanısı almıs 30 kisi hasta grubu olarak ve 30 sağlıklı kisi de kontrol grubu olarak dahil edildi. Hasta grubundan, 24 hasta ise ilk örnek alımını takiben 1 ay sonrasında takip grubu olarak değerlendirildi. Hasta grubunda yas ortalaması 30,7±10,7 yıl iken, kontrol grubunda ise 27,6±5,6 idi. Çalısmaya dahil edilen alerjik rinitli 30 hastanın 18'i (%60) kadın, 12'si (%40) ise erkekti. 30 kisilik kontrol grubunun ise 13'ü (%43,3) kadın, 17'si (%56,7) ise erkekti. Hasta grubunun %80'inde serum IgE düzeylerinin yüksek olduğu tespit edildi. Ayrıca hasta grubunda, kontrol grubu ile karsılastırıldığında serum IgE düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulundu (p=0,002). Hasta grubunda, kontrol grubu ile karsılastırıldığında tam kan eozinofil yüzdesi istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulundu (p=0,009). Plazma melatonin düzeyleri, hasta grubunda ortalama 12,9±7,4 pg/mL, takipgrubunda 12,6±8,2 pg/mL iken, kontrol grubunda ise 14,2±8,9 pg/mL olarak bulundu. Literatürler ile karsılastırıldığında, bu sonuçlar, örneklerin toplanma zamanı açısından normal serum seviyeleri ile uyumlu olmakla birlikte, alerjik rinitli hasta grubunda uyku bozukluğu olabileceği ve bireyler arasında melatonin düzeylerinin çok farklılık gösterebileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Hasta, takip ve kontrol grupları arasında plazma melatonin düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı (p>0,05).Melatoninin plazma seviyelerini etkileyen birçok faktör bulunduğundan daha genis çalısma serilerine sahip, ileri arastırmaların yapılması gerektiği kanısındayız.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe Measurement of Plasma Melatonin Levels with High Performance Liquid Chromatography in Patients with Allergic RhinitisAllergic rhinitis is an immunoglobulin E (IgE) mediated inflammatuar disease in nasal mucosa after exposition to allergens with the quality of life distorting and significant costs. Allergic rhinitis predisposes the other allergic diseases development. There are many publications indicating that immunomodulatoryeffects of melatonin are important in allergic disease. In this study, we compared plasma melatonin levels between allergic rhinitis patients and control group. For measurement of melatonin levels, we preferred High Performance Liquid Chromatography method which was more sensitive and specific than other methods. In this study, 30 patients with allergic rhinitis who were diagnosed in Gulhane Military Medical Academy, Division of Allergic Diseases and 30 healthy people as well as the control group were included. 24 patients from patient group was re-evaluated one month later after the first blood taking. The mean age was 30,7 ± 10,7 years in the patient group, whereas in the control group it was 27,6 ± 5,6. 18 of 30 allergic rhinitis patients (60%) were female and 12 of 30 allergic rhinitis patients (40%) were male. On the other hand, 13 of 30 people in the control group (43,3%) were female and 17 of 30 people in the control group (56,7%) were male. We determined that 80% of the patients had high serum IgE levels. Also in the patient group, serum IgE levels were statistically significantly higher than the control group (p=0,002). In the patient group, % blood eosinophil count was significantly higher than the control group (p=0,009). Average plasma melatonin level in the patient group was 12,9±7,4 pg/mL, while in the control group was 14,2±8,9 pg/mL. Mean plasma melatonin level of 24 patients from the patient group which we followed one month was 12,6±8,2 pg/mL. In comparison with other literatures, in terms of time of sample collection, although our results are compatible with normal serum levels, in patients with allergic rhinitis sleep disorders and melatonin levels show many differences among individuals should be taken into consideration. There was no statistically significant difference among the three groups for plasma melatonin levels (p>0,05). Because of many factors that affect plasma melatonin levels, we believe that further studies including larger samples are required.