Hipertansif hastalarda anjiotensin-ıı reseptör blokörü ve betablokör tedavilerinin pentraxin3 düzeyi üzerine etkisi
Comparison of AT II Receptor Blocker and ß blockade therapy effects on Pentraxin-3 in Hypertensive patients
  1. Tez No: 311533
  2. Yazar: ADEM PARLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KENAN SAĞLAM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, pentraxin-3, nebivolol, valsartan, Hypertension, pentraxin-3, nebivolol, valsartan
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Tbp.Kd.Ütgm Adem PARLAK, ?Hipertansif Hastalarda Anjiotensin-II Reseptör Blokörü ve Betablokör Tedavilerinin Pentraxin-3 Düzeyi Üzerine Etkisi, Gülhane Askeri Tıp Akademisi Askeri Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Dalı, Tıpta Uzmanlık Tezi, Ankara, 2010. Koroner arter hastalığı, psöriasis, kronik böbrek yetmezliği gibi hastalıklarda endotel hasarı ile ilişkilendirilen pentraxin 3 (PTX3) seviyesinin önemli bir kardiyovasküler belirteç olduğu son zamanlarda yapılan çalışmalarla gösterilmiştir. Bu nedenle bu araştırmada, yeni hipertansiyon tanısı olan hastalarda AT II reseptör blokörü ile beta blokörün hipertansiyon tedavisindeki iyileştirici etkilesinin, PTX3 düzeylerine de olan etkisinden kaynaklanıp kaynaklanmadığı araştırılmıştır. Aynı zamanda PTX3 düzeyleri ile hipertansiyon arasındaki ilişki değerlendirilmiştir.Bu amaçla; 40-61 yaş aralığında, JNC VII ölçütlerine göre; evre I (ortalama AKB: 149±3,61 / 94±2,8 mmHg) birincil yüksek kan basınçlı 80 hasta dahil edilmiştir. Başlangıçta hasta ve kontrol grubunda endotel disfonksiyonu gösterilmesi amacıyla kan örnekleri alınarak, hastalar iki farklı tedavi uygulanmak üzere 2 gruba ayrılmışlardır.Hasta ve kontrol grupları arasında plazma PTX3 düzeyleri, CRP ve sedimentasyon düzeyleri (tüm veriler için p0,05).Sonuç olarak; ciddi komplikasyonlara neden olması nedeniyle önemli bir sağlık problemi olan hipertansiyonun etyopatogenezinde, izlenmesinde ve tedavisinde, PTX3'ün önemli roller alabileceği, hipertansif komplikasyonların değerlendirilmesinde de bu maddeye yönelik araştırmaların devam etmesi gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
MD.1Lt. Adem PARLAK, ?Comparison of AT II Receptor Blocker and ß blockade therapy effects on Pentraxin-3 in Hypertensive patients??, Gulhane Military Medical Academy, Military Medical School Department of Family Medicine, Dissertation-Specialization in Medicine, Ankara, 2010. In recent studies it was shown that pentraxin 3 level is an important cardiovascular indicator which with high serum levels in coronary artery disease, psoriasis, cronic renal failure and and thought to be an indicator of endotel injury. Thus in this study, in newly diagnosed hypertensive patients, it was researched that if therapeutic effects of AT II receptor Blocker and ß blockade therapy also depends on the effects on pentraxin 3 (PTX3) level. Also, relationship between PTX3 levels and hypertension is evaluated.According to JNC VII criterion, stage 1 (n:80, mean high blood pressure: 149±3,61 / 94±2,8 mmHg) 80 patients included in this study, ages were between 40-61 (mean 50,07±5,74). In the beginning to show the endotel dysfunction, blood samples taken from the patient and controll group then patients divided into two groups for different therapies.There was statistically significant difference in plasma PTX3 levels, CRP, sedimentation (for all parameters p0,05).In conclusıon, since it may cause serious complications, PTX3 could play a major role in etiopatogenesis, monitoring and treatment of hypertension. Thus it was considered that researches aimed to this protein for evaluating hypertensive complications, should carry on.