Non-alkolik yağlı karaciğer hastalığında asimetrik dimetil arjinin ve karotid intima-media kalınlığı ile hemoglobin düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of asymmetric dimethyl arginin and carotid intima/media thickness and hemoglobin in patients with non-alcoholic fatty liver disease
  1. Tez No: 311534
  2. Yazar: MUAMMER KARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAİT BAĞCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: NAYKH, ADMA, cIMT, Adiponektin, Hemoglobin, NAFLD, ADMA, cIMT, Adiponectin, Hemoglobin
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Non-alkolik yağlı karaciğer hastalığı (NAYKH), tüm dünyada artan prevalansı ile kronik karaciğer hastalığının en önemli nedenidir. NAYKH ile kardiyovasküler hastalık (KVH) riski arasında ki ilişkiyi araştıran çalışmalarda çelişkili sonuçlar bildirilmiştir. Farklı hasta gruplarında yapılan çalışmalar yüksek hemoglobin (Hb) değerlerine sahip olanlarda KVH riskinin arttığı gözlenmiştir. Çalışmamızda NAYKH olanlarda KVH riski ve buna kan hemoglobin düzeylerinin etkisini araştırmayı amaçladık.Çalışmaya biyopsi ile NAYKH tanısı konan 163 olgu ve 70 sağlıklı kontrol dahil edildi. NAYKH olanlarda serum asimetrik dimetil arjinin (ADMA) düzeyleri ve karotid intima-media kalınlığı (cIMT) ölçümleri kontrol grubu ile benzer, adiponektin düzeyleri ise düşük bulundu. NAYKH olanlar Hb değerlerine göre iki gruba ayrıldı. İki grup arasında adiponektin ve ADMA düzeyleri benzerken Hb değerleri >15,8 g/dL olanlarda cIMT ölçümleri, Hb değerleri ?15,8 olanlardan istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu. Bununla birlikte Hb düzeyleri ile cIMT değerleri arasında anlamlı bir korelasyon saptanmadı.Bu sonuçlar bize NAYKH olanlarda yüksek Hb düzeylerinin KVH riskini artırabileceğini, tek başına NAYKH KVH'ler için ek bir risk faktörü olmayabileceğini ve adiponektinin hem NAYKH, hem de KVH patogenezinde ortak rol oynayabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD), with a worldwide increasing prevalence, is the most important reason of chronic liver disease. There are controversies about the relation between NAFLD and cardiovascular disease (CVD). It has been shown with different patient series that patients with high hemoglobin (Hb) levels have increased risk for CVD. In our study, we aimed to investigate the CVD risk and blood hemoglobin levels in patients with NAFLD.A total of 163 patients with NAFLD and 70 healthy persons as control group are included in the study. NAFLD patients were found to have similar serum asymmetric dimethyl arginine (ADMA) levels and carotid intima/media thickness (cIMT) but lower adiponectin levels with the control group. Patients with NAFLD were divided into 2 groups according to Hb levels. Adiponectin levels and ADMA were similar between two groups. However, cIMT measurements were significantly higher in patients with a Hb >15,8 g/dL, than patients with Hb ?15,8 g/dL. On the other hand, no significant correlation were observed between Hb levels and cIMT measurements.According to our results, in patients with NAFLD, high Hb levels may increase CVD risk but it is not an additional independent risk factor for CVD. Adiponectin may play a role in pathogenesis of both NAFLD and CVD.