Malign meme lezyonlarındaki mikrokalsifikasyonların mammografik görünümünün histopatoloji ile korelasyonu
Correlation with histopathology of malignant breast lesions of view mammographic microcalcifications
  1. Tez No: 311578
  2. Yazar: ALİ KEMAL SİVRİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN MUTLU, PROF. DR. C. ÇINAR BAŞEKİM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Histopatoloji, Meme Kanseri, Mikrokalsifikasyon, Nükleer Derece, Histopathology, Breast Cancer, Microcalcification, Nuclear Grade
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Haydarpaşa Eğitim Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Meme kalsifikasyonları mammografilerde çok sık görülmekte olup, bunların çoğunluğu benign kalsifikasyonlardır, ancak özellikle 1 mm'den küçük kalsifikasyonlar erken meme kanserinin en duyarlı mammografik bulgusudur. Bu çalışmadaki amaç, histopatolojik olarak malignite tanısı almış lezyonların iç yapısındaki mammografik olarak saptanan mikrokalsifikasyonların morfolojik tipi, dağılımı, sayısı, dansitesi ve eşlik eden diğer bulguları ile lezyonların histopatolojisi arasında korelasyon olup, olmadığını saptamak ve mikrokalsifikasyonların özelliklerine göre lezyonların histolojik ciddiyeti ve hastanın prognozu hakkında bilgiye ulaşmaktır.Ekim 2007 ve Nisan 2011 tarihleri arasında, GATA Haydarpaşa Eğt. Hst. Radyoloji Servisi'nde mammografide malignite düşünülen ve patolojide malignite saptanan hastalar retrospektif olarak incelendi. Patolojisi malign çıkan ve mammografide mikrokalsifikasyon içeren 43 lezyon çalışmaya dahil edildi. Çalışmada mikrokalsifikasyon içeren malign lezyonlarda mammografik mikrokalsifikasyonların tipi ile lezyonların histopatolojileri arasında istatistiksel anlamlı ilişki bulunmadı (p>0,05). Literatürden farklı olarak DKİS subtipleri ile mikrokalsifikasyonların tipleri arasında anlamlı ilişki saptanmadı. İDK `da en sık pleomorfik mikrokalsifikasyon bulundu.Bu sonuçlar doğrultusunda mikrokalsifikasyonların morfolojik tipi, dağılımı, lokalizasyonu histopatolojik tipini net olarak belirlemese de, pleomorfik ve lineer-lineer dalanan morfoloji, duktal lokalizasyon, segmental ve lineer dağılım saptandığında yüksek nükleer derece ile birliktelik nedeniyle prognozun kötü olacağını ve rekürrenslerin daha sıklıkla oluşabileceği gösterebilir. Bu nedenle rutin mammografik değerlendirmede tanı aşamasında, tedavi şekillenmesinde, prognozu belirlemede mikrokalsifikasyonların özelliklerinin tanımlanmasının önemli bir yeri vardır.
Özet (Çeviri)
Breast calcifications are seen very often at mammography. Most of them are benign calcifications but, the diameter smaller than 1 mm of mammographic calcifications is the most sensitive sign of early breast cancer. The aim in the study, to determine whether there is a correlation between morphological type, distribution, number, density of the mammographic microcalcifications and histopathology of the lesions or not. And also to predict the prognosis of patient according to characteristics of microcalcifications.The patients who were admitted to GATA Haydarpasa Teaching Hospital Department of Radiology, between October 2007 and April 2011, and who were underwent mammographic study and the pathologic correlation of malignancy were reviewed retrospectively. 43 malignant lesions which implicate microcalcifications at mammography were included in the study. There were no significance between mammographic microcalcifications and histopathological type of lesions in malignant lesions with microcalcifications. Also unlike the literature, there was no significant association between types of microcalcifications with DCIS subtypes. There were seen most frequently pleomorphic microcalcifications in IDC.As a result of these findings, even if morphologic type, the distribution and localization of microcalcifications do not identify the histopathologic type clearly, pleomorphic and linear-linear branching morphology, ductal location, segmental and linear distribution is associated with high nuclear grade. So, the prognosis may be worse and recurrences may occur more frequently. Therefore, characterization of microcalcifications during routine diagnostic mammographic assessment has an important role in the treatment and the prognosis of the managing.