Ön çapraz bağ yırtığı olan hastalarda Hamstring otogrefti ile çift demet tekniği kullanarak yaptığımız artroskopik rekonstrüksiyon klinik sonuçlarımız
Results of arthroscopic reconstruction with hamstring tendon autograft using double-boundle technique in patients with anterior cruciate ligament injury
- Tez No: 311577
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHİR MAHİROĞULLARI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: ÖÇB rekonstrüksiyonu, çift bant, hamstring tendon greftleri, femoral askı, ACL reconstruction, double-boundle, hamstring tendon grafts, femoral hanger
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Haydarpaşa Eğitim Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Ön çapraz bağ, diz stabilitesine katkıda bulunur, akut veya kronik yetmezliğinde anterior instabilite gelişir. Tedavi edilmediği takdirde, instabilite zamanla eklem kıkırdağı ve menisküsler üzerinde zararlı olur.Gülhane Askeri Tıp Akademisi Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğine Şubat 2007 ile Ocak 2011 tarihleri arasında başvuran, ÖÇB lezyonu tanısı konan 29 hasta çalışmamıza dahil edildi. Hastalarımızın hepsi erkek idi. Hastaların yaş ortalaması 24.3 (20-41)'dü.Hastaların Lysholm skor ortalaması preop 60.2 (dağılım 48-72) iken post op 91.5 (dağılım 85-98)'di. Hastaların Tegner aktivite skorları ortalaması preop 6.03, post op 5.58'idi. Son kontrollerinde IKDC skorları uygulanan hastaların 28 (%97)'i A (mükemmel) ve B (iyi) grubunda yer aldı. C grubunda 1 hasta bulunurken, D (kötü) grubunda hastamız bulunmamaktadır.Sonuç olarak hamstring tendonları ile femoral askı yöntemi kullanarak çift tünel ÖÇB rekonstrüksiyonu literatür verileri ve aldığımız sonuçlar ışığında kullanılabilir ve tatmin edici sonuçlar alınabilir bir yöntemdir. Tekniğin, dejenerasyonu engelleme ve diz biyomekaniğini daha iyi restore etme açısından yararlarını kanıtlamak ve aynı zamanda benzer çalışmalarla karşılaştırmak için uzun dönem sonuçlarını görmek gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Anterior cruciate ligament has a key role in the knee stability. Significant instability can result from acute or chronic insufficiency of the ligament. If left untreated, this condition might cause some deleterious effects on chondral, meniscal and other related structures of the knee.29 patients who consulted in the department of orthopedic surgery in Gulhane Military Medical Academy, Haydarpasa Training Hospital, between June 2007 and January 2011 and diagnosed as ACL rupture were added to our study. All our patients were male. Avarage of our patient?s age was 24.3 (20-41).The avarage of Lysholm scores of patients was pre-op 60.2 (48-72) while post-op was 91.5 (85-98). The avarage of Tegner activation score pre-op was 6.03, post-op was 5.58. In the last examination the 28 of the patients (97%) who were applied IKDC scores, were in the group A (excellent) and B (good) while there were 1 patient in group C,there were no patients in group D (bad).As a consequence, when we consider literature datas and the results we have found ACL reconstruction with using hamstring tendons and double-boundle technique by using femoral hanger is a tecnique that is useful and in which satisfying results can be obtained. We have to see the long term results in order to prove the benefits at techniques which restoring the knee biomechanics and prevent dejeneration and also compare with other similiar studies.