Rotator manşet lezyonlarının artroskopik tamir sonuçları
  1. Tez No: 311583
  2. Yazar: FARUK AKYILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHİR MAHİROĞULLARI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Omuz, Rotator manşet yırtığı, Artroskopik rotator manşet tamiri, Shoulder, Rotator cuff Rupture, Arthroscopic Rotator cuff Repair
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Haydarpaşa Eğitim Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Omuz eklemi vücudumuzun en hareketli eklemidir. Eklemin işlevinin büyük bölümü rotator manşet tarafından oluşturulmaktadır. Vücudun en aktif eklemlerinden biri olması nedeniyle travmalara açıktır. Ayrıca kırk yaşından sonra kendiliğinden rotator manşet yırtıkları oluşabilmekte, omuz ağrılarının önemli bir sebebi haline gelmektedir.Rotator manşet yırtıklarında konservatif ve cerrahi tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Dünyada ve ülkemizde rotator manşet yırtıklarındaki cerrahi yaklaşımlar hızla gelişmekte ve çeşitlenmektedir.Amacımız, rotator manşet yırtık tanısı ile artroskopik tamir uygulanan hastalardaki sonuçları ve belirleyici faktörleri gözler önüne sermek, etkinliğini değerlendirmek, avantajları, zorlukları ve komplikasyonları konusunda literatüre katkıda bulunmaktır.2006-2011yılları arasında konservatif tedaviye yanıt vermeyen 17 hastada toplam 19 tam kat rotator manşet yırtığı tanısıyla artroskopik rotator manşet tamiri uygulandı. Çalışmaya, son kontrolleri yapılan 17 hasta (4 erkek, 13 kadın; ortalama yaş 64.52 ; dağılım (45-81) alındı. Ameliyattan önce ortalama izlem süresi 20,21 ay (45 gün-54 ay) idi. 19 omuzun 16'sında rotator manşet rüptürüne ilave lezyon tespit edildi.Hasta memnuniyeti (Western Ontarıo Rotator manşetf Index skoru) operasyon öncesinde 28,6 iken, operasyon sonrasında 83,84 olarak tespit ettik. Operasyon öncesi Constant skoru 29.15 bulunurken operasyon sonrası Constant skoru ortalaması 77.31 bulundu. Klinik ve fonksiyonel sonuçların tatminkar olduğu değerlendirildi.Gelişme sürecindeki bir teknik olan artroskopik rotator manşet tamiri, gelişen teknikler ve öğrenme süreci ile birlikte gelecekte daha sık kullanılacaktır.
Özet (Çeviri)
Shoulder is the most active joint of the body and therefore exposed to trauma frequently. The majority of its function provided by rotator cuff. Besides spontaneous rotator cuff ruptures may ocur after the age of 40 and be one of the major causes of shoulder pain.Surgical and conservative treatment modalities are employed in rotator cuff ruptures. Surgical procedures for rotator cuff ruptures are become varied and improved in the world as well as in our country.Our aim is to show the results and decisive factors of the patients underwent arthroscopic repair for rotator cuff rupture, besides to make a contribution to the literature about the efficiency, adversity, advantages and complications of the procedure.Arthroscopic rotator cuff repair is carried out in 19 full thickness rotator cuff ruptures in 17 patients which were resistant to conservative treatment between 2006 and 2011. 17 patients with follow-up examinations involved in the study (4 men, 13 women; av. age 64.52 (45-81). Average operative follow up was 20.21 months (45 days ? 54 months). Additional lesions else than rotator cuff ruptures found in 16 shoulders out of 19.Patient satisfaction (Western Ontario Rotator cuff Index Score) was 28.6 pre-operatively and 83.84 post-operatively. Pre-operative average Constant score was 29.16 and average Constant score was 77.31 post-operatively. Clinical and functional outcomes are found satisfactory.Arthroscopic rotator cuff repair as a developmental technique, will be administrated more commonly by the improvement in techniques and increase in the learning curve.