Elin tümörleri ve tümör benzeri oluşumlarının tedavi sonuçları
Tumors and Tumor-like Lesions of the Hand and Their clinical outcomes
- Tez No: 311585
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN RODOP
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Elin tümörleri, tümör benzeri oluşumlar, tedavi, Tumors hand, Tumor-like Lesions of the Hand, treatment
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Haydarpaşa Eğitim Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Vücutta fark edilen bir kitle kötü huylu olma olasılığı nedeniyle toplumda genellikle korkuyla karşılanır. El ve el bileği yerleşimli yumuşak doku ve kemik kökenli tümörlerin çoğu iyi huyludur. Tanı ve tedavileri özen gerektiren bu lezyonlarla ilgili çalışmaların çoğu geriye dönük incelemeler ve küçük vaka serilerden oluşmuştur.Bu çalışmada el ve el bileği yerleşimli tümörlerin sıklık, cins, yerleşim, dağılım özellikleri, fonksiyon, nüks ve tedavi özelliklerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Bu amaçla GATA H.E.H. Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda 01.01.2004?31.05.2011 tarihleri arasında el tümörü veya tümör benzeri oluşumu nedeniyle cerrahi olarak tedavi edilen 115 olgudan histopatolojisi sonuçlanan 88 olgu retrospektif olarak incelendi. El olarak el bileğinden aşağısında kalan kısım tanımlandı. Çalışmamızdaki 88 olgunun % 25' i kadın (22), % 75'i erkek (66) ve yaş ortalaması 36,1 (en küçük 16 yaş, en büyük 82 yaş) olarak saptandı. Lezyonların toplam % 98,6'sı iyi huylu olmak üzere, olguların% 32.95'i iyi huylu yumuşak doku tümörleri, % 27.27'si iyi huylu kemik tümörü, %38.64'u tümör benzeri lezyonları, % 1.14'ü kötü huylu tümör olarak dağılım göstermekteydi. Patolojilerin % 20.45 ganglion, %17.05 enkondrom, %11.36 vasküler tümörler, % 6.82 tendon kılıfı dev hücreli tümörü, %4.55 osteoid osteoma, %4.55 epidermal kist, %35,22 diğer tümör ve tümör benzeri oluşumları olarak raporlandı.El ve el bileği tümörlerinin çoğunda tanı basit bir fizik muayene ve radyolojik işlemle konulabilir. Tedavide temel tümör ve el cerrahisi kurallarına uymak gerekir. İyi huylu tümörlerin çoğunda tedavi eksizyonel biyopsidir. Bazen rekonstrüktif girişimler gerekebilir. Kötü huylu tümörlerde tedavi multidisipliner yaklaşımla planlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
A mass that is recognized in the body generally causes doubt of malignancy. The overwhelming majority of the soft tissue and bone tumors of the hand and the wrist are benignant. Diagnosis and treatment of these lesions require special interest. Most of the studies about this topic are retrospective assessments of little case series.The incidence, type, localization, distribution and treatment properties of hand and wrist tumors are evaluated in the current study. 115 cases were assessed which were treated surgically because of tumors and tumor-like lesions of the hand and the wrist in Orthopedics and Traumatology Department of Gülhane Military Medical Academy, Haydarpaşa Training Hospital between 01.01.2004? 31.04.2011. In this retrospective definitive study: 25 % of the cases were women(22), 75 % were men (66). Mean age was 36,1. Most of the lesions were benignant (98?6%). 38,64 % of the masses were tumor-like lesions. 32,95 % were benignant soft tissue tumors, 27,27% were benignant bone tumors, and 1,14 % were malignant. 20.45 %, of the pathologies were ganglion cysts, 17.05 % enchondroma, 11.36 % vascular tumours, 6.82 % giant cell tumor of the tendon sheath, 4.55 % osteoid osteoma, 4.55 % epidermal cysts, and others %35,22 were respectively.A simple physical and radiologic examination is generally sufficient for appropriate diagnosis. Basic principles of tumor and hand surgery must be strictly followed for adequate treatment. The treatment may require reconstructive procedures. Multidisciplinary approach is the most appropriate strategy for the malignant tumours.