Elin tümör ve tümör benzeri lezyonları
Tumors and tumor-like lesions of the hand
- Tez No: 193253
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA HERDEM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Benign, malign, metastaz, tümör.vi, Benignant, hand, malignant, metastasis, tumor.vii
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZETElin Tümör ve Tümör Benzeri LezyonlarıVücutta fark edilen bir kitle malignite olasılığı nedeniyle toplumda genellikle korkuylakarşılanır. El ve el bileği yerleşimli yumuşak doku ve kemik kökenli tümörlerin çoğubenigndir. Tanı ve tedavileri özen gerektiren bu lezyonlarla ilgili çalışmaların çoğu geriyedönük incelemeler ve küçük serilerden oluşur.Bu çalışmada el ve el bileği yerleşimli tümörlerin sıklık, cins, yerleşim, dağılımözellikleri ve tedavi özelliklerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Bu amaçla ÇukurovaÜniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda 01.01.1977-31.12.2005 tarihleriarasında cerrahi olarak tedavi edilen 579 olgu incelendi.Çalışmamızdaki 579 olgunun % 63,6'sı kadın (368), % 36,4'ü erkek (211), yaşortalaması 32,5 olarak saptandı. Lezyonların % 98'i benign olmak üzere, olguların% 59,6'sı tümör benzeri lezyonlar, % 29,7'si benign yumuşak doku tümörleri, % 8,6'sıbenign kemik tümörleri, % 2,1'i malign tümörler olarak dağılım göstermekteydi.Patolojilerin % 49,7'sini ganglionlar, % 11,6'sının tendon kılıfı dev hücreli tümörleri,% 7,1'inin glomus tümörlerinden oluştuğu görüldü. En sık görülen malign kemik tümörükondrosarkom, sarkomlar içinde en sık görülen epiteloid sarkom bulundu.El ve el bileği tümörlerinin çoğunda tanı basit bir fizik muayene ve radyolojik işlemlekonulabilir. Tedavide temel tümör ve el cerrahisi kurallarına uymak gerekir. Benigntümörlerin çoğunda tedavi eksizyonel biyopsidir. Bazen rekonstrüktif girişimlergerekebilir. Malign tümörlerde tedavi multidisipliner yaklaşımla planlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTumors and Tumor-like Lesions of the HandA mass that is recognized in the body generally causes doubt of malignancy.Theoverwhelming majority of the soft tissue and bone tumors of the hand and the wrist arebenignant. Diagnosis and treatment of these lesions require special interest. Most of thestudies about this topic are retrospective assessments of little case series.The incidence, type, localization, distribution and treatment properties of hand and wristtumors are evaluated in the current study. 579 cases were assessed who were treatedsurgically because of tumors and tumor-like lesions of the hand and the wrist in CukurovaUniversity Orthopaedics and Traumatology Department between 01.Jan.1977 and31.Dec.2005.In this retrospective definitive study: 63.6 % of the cases were women(368), 36.4 %were men(211). Mean age was 32.5. Most of the lesions were benignant (98%). 59.6 % ofthe masses were tumor-like lesions. 29.7 % were benignant soft tissue tumors, 8.6 % werebenignant bone tumors, and 2.1 % were malignant. 49.7 % of the pathologies wereganglion cysts, 11.6 % and 7.1 % were giant cell tumor of the tendon sheath and glomustumor respectively. The most frequent malignant bone tumor was chondrosarcoma, and themost frequent sarcoma was epitheloid sarcoma.A simple physical and radiologic examination is generally sufficient for appropriatediagnosis. Basic principles of tumor and hand surgery must be strictly followed foradequate treatment. The treatment may require reconstructive procedures.Multidisciplinary approach is the most appropriate strategy for the malignant tumours.