Nazal polipozis patogenezinde mRNA ekspresyon profilinin irdelenmesi (Klinik çalışma)
Investigation of mRNA expression profile in the pathogenesis of nasal polyposis (Clinical study)
- Tez No: 311678
- Danışmanlar: PROF. DR. ATİLA GÜNGÖR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genetik, Kulak Burun ve Boğaz, Genetics, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Nasal Polyp, Gene expression, Real time PCR, PathogenesisAuthor: Ersoy TUFAN M.D.Counsellor: Atila GÜNGÖR M.D. Professor
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Haydarpaşa Eğitim Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZETNazal Polipozis Patogenezinde mRNA Ekspresyon Profilinin İrdelenmesi (Klinik Çalışma)Hastaların yaşam kalitesini ciddi anlamda etkileyen nazal polipozis üst solunum yollarının kronik inflamatuvar bir hastalığı olup toplumun %2,11'inde görülür. Çoğu zaman kronik rinosinüzitle birlikte gözlenir. Nazal polipozisin patogenezi halen tam olarak anlaşılamamış olup tedavide kullanılan antibiyotik, steroid ve cerrahi girişimler tatmin edici sonuçlar vermemektedir. Nazal polipozis multifaktöriyel bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Günümüze kadar nazal polipozis oluşumunun altında yatan nedenler hakkında kronik enfeksiyon, aspirin duyarlılığı, alerji, epitel hücre hasarları gibi birçok mekanizma suçlanmıştır. Ancak halen poliplerin patogenezi hakkında kesin bir şey söylenememektedir. Bu konudaki genel kanı, nazal poliplerin ?birçok hastalığın ortak son noktası?, ?bir hastalık değil, hastalığa bir yanıt olduğu? yönündedir.Servisimizde 2011 yılında ameliyat edilen 27 nazal polipozis tanılı hastadan alınan polip dokuları ve sağlıklı nazal mukoza örneklerinden total RNA ekstraksiyonunu takiben cDNA elde edildi. Biri normalizasyon için kullanılan housekeeping geni (GAPDH) olmak üzere altı genin ekpresyon düzeyleri QRT-PCR yöntemiyle karşılaştırıldı.CC10 ekspresyonunda anlamlı bir değişiklik olmazken, DMBT1, LTF, STAT ve PIP ekpresyonlarının polip dokusunda sağlıklı mukozaya nazaran anlamlı şekilde arttığı tespit edildi.Sonuç olarak; antiinflamatuvar, antimikrobiyal, immünomodülatör ve antineoplastik özellikleri olan bu genlerin ekspresyonlarının anlamlı şekilde değiştiğini tespit ettik.Anahtar Kelimeler : Nazal Polip, Gen ekspresyonu, Gerçek zamanlı PCR, PatogenezYazar Adı: Dr. Ersoy TUFANDanışman: Prof. Dr. Atila GÜNGÖR
Özet (Çeviri)
SUMMARYInvestigation of mRNA Expression Profile in the Pathogenesis of Nasal Polyposis (Clinical Study)Nasal polyposis that not only has a significant impact on the life quality of patients but also effects the 2,11% of the population is a chronic inflammatory disease of the upper airway. It is usually observed with chronic rhinosinusitis. Nasal polyposis pathogenesis hasn?t been understood exactly up to now and also antibiotic, steroid and surgery used to heal NP do not have satisfactory results. Nasal polyposis is considered as a multifactorial disease. Chronic infection, aspirin sensitivity, allergy, epithelial cell damage and many various mechanisms has been thought as the underlying causes of the formation of the NP up to now but still pathogenesis is not certain. It is common knowledge that nasal polyposis is“the last common point of many diseases”,“not a disease, but a response to disease ”.In the beginning healthy nasal mucosa and polyp tissue samples were taken from 27 patients diagnosed with NP who had surgery in our service in 2011. Then we extracted the total RNA and obtained cDNA. The expressions of six genes, one is GAPDH (housekeeping gene, used for normalization), were compared by way of the QRT-PCR method.While there wasn?t any significant change in CC10 expression, we observed significant increase in the expressions of DMBT1, LTF, STAT and PIP compared to polyp tissue with healty mucosa.As a result, we observed significant changes in the expressions of the genes which have antiinflammatory, antimicrobial, immunomodulatory and antineoplastic properties.