İlköğretim matematik öğretmenlerinin öğretim stili tercihlerine göre teknolojik pedagojik alan bilgilerinin incelenmesi
Examining primary mathematics teachers' technological pedagogical content knowledge according to their preffered teaching styles
  1. Tez No: 311792
  2. Yazar: AHMET MUTLUOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretim stilleri, Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi, Teaching Styles, Technological Pedagogical Content Knowledge
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmanın amacı ilköğretim matematik öğretmenlerinin öğretim stili tercihlerine göre teknolojik pedagojik alan bilgi düzeylerinin incelenmesidir. Bu amaçla 178 ilköğretim matematik öğretmeninin öğretim stilleri, TPAB düzeyleri ve demografik özellikleri ilgili ölçekler yardımı ile tespit edilmiştir. Katılımcılardan elde edilen verilerin analizinde bağımsız t-testi, Pearson korelasyon katsayısı, Scheffe testi, yüzde ve frekans uygulanmıştır. Aynı zamanda öğretmenlerin tercih ettikleri öğretim stilleri grubu ile TPAB düzeyleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu doğrultuda lineer regresyon analizi, bağımlı değişkenler arası ilişki belirleme testleri yapılmıştır. Verilerin istatistiki anlamda manidarlığı için p=.05 ve p=.01 düzeyleri esas alınmıştır.Araştırmanın bulgularına göre öğretmenlerin en çok tercih ettikleri öğretim stili grubu kolaylaştırıcı/ kişisel model/ uzman iken en az tercih ettikleri öğretim stili grubu uzman/ otoriter'dir. Öğretmenlerin TPAB düzeyleri cinsiyete göre değişmezken kıdeme göre TB seviyelerinde farklılaşma tespit edilmiştir. Ayrıca bilgisayar sahibi olan öğretmenlerin lehinde TB, AB ve TPB seviyelerinde farklılık belirlenmiştir.Araştırmanın sonunda öğretim stilleri ile TPAB modelinin bileşenleri arasında anlamlı ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca TPAB'ın bileşenlerini en fazla yordayan öğretim stillerinin kolaylaştırıcı ve otoriter olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is based on the preferences of elementary mathematics teachers' teaching style to examine the level of technological pedagogical content knowledge. For this purpose, 178 primary school mathematics teachers' teaching styles, levels of TPAB and demographic characteristics were determined with the help of relevant scales. While analyzing the obtained data from the participants independent t-testi, Pearson correlation coefficent and Scheffe test, percentage, frequency were applied. At the same time the relationship between teachers' preferred teaching styles group and their TPACK levels are examined. In this direction, linear regression analysis, tests were conducted to determine the relationship between the dependent variables. The significant of datas for statistical meaning based on p = .05 and p = .01 levels.According to research findings, the most preffered teaching style group of teachers is facilitator/ personal model/ expert, while the least preferred teaching style group is expert/ Formal Authority. While teachers' TPACK levels did not change according to their gender, differentiation at TK levels were determined according to their seniority. In addition, differences were determined at TK, CK and TPK levels in favor of the teachers who have computer.At the end of the study, a significant relationship between teaching styles and components of TPACK model has been identified. Furthermore, teaching styles which most predicted TPACK components were emerged as facilitator and formal authority.