İlköğretim matematik öğretmenlerinin alternatif ölçme değerlendirme yöntem ve araçlarını kullanabilme yeterlikleri, karşılaştıkları sorunlar ve çözüm önerileri
Primary mathematic teachers' evaluation methods to use in the performance assessment process qualification of able, they comparison problems and solution proposals
- Tez No: 357569
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAYATİ ÇAVUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dereceli puanlama anahtarı, eğitim, gelişim dosyası, gözlem formu, kontrol listesi, performans değerlendirme, öğretim, öz-akran değerlendirme, check list, education, observation form, peer-self asssesment, performance evaluation, portfolio rubric, teaching
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENLERİNİN ALTERNATİF ÖLÇME DEĞERLENDİRME YÖNTEM VE ARAÇLARINI KULLANABİLME YETERLİKLERİ, KARŞILAŞTIKLARI SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ SAĞLAM, Fatih Şakir Yüksek Lisans Tezi, Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd.Doç.Dr. Hayati ÇAVUŞ Ağustos 2013, 95 sayfa 2004-2005 öğretim yılında uygulanmaya başlanan yeni öğretim programı kapsamında yapılandırmacı yaklaşım temel alınmıştır. Öğrencinin eğitim sürecinde aktif olarak katılması amaçlanmış olup, değerlendirme yapılırken de öğretmene farklı ölçme yöntemleri kullanma imkanı tanımaktadır. Böylece öğrencinin süreç boyunca değerlendirilmesine olanak tanır. Yeni ilköğretim programına 2005 yılından itibaren geçilmiş olmasına rağmen öğretmenlerin hala alternatif öçme değerlendirme yöntem ve araçlarının kullanımında sorunlar yaşadığı yapılan araştırmalarla tespit edilmiştir. Bu çalışmanın amacı, Van il merkezinde bulunan ilköğretim okullarında çalışmakta olan ilköğretim matematik öğretmenlerinin alternatif ölçme yöntem ve araçlarından gelişim dosyası, performans değerlendirme, dereceli puanlama anahtarı, kontrol listesi, gözlem formu ve öz-akran değerlendirmeyi kullanabilme yeterlilikleri, bu yöntem ve araçları uygularken karşılaştıkları sorunlar ve bu sorunlara yönelik çözüm önerilerini tespit etmektir. Araştırmanın verileri 2010-2011 eğitim-öğretim yılında Van il merkezinde Milli Eğitim Müdürlüğü?ne bağlı devlet okullarında çalışmakta olan 78 ilköğretim matematik öğretmenine uygulanan anket ve mulakattan elde edilmiştir. Ankette, yeni ölçme yöntem ve araçlarından ürün dosyası, performans değerlendirme, dereceli puanlama anahtarı, gözlem formu, kontrol listesi ve öz akran değerlendirmeyi kullanma yeterlilikleri, mulakatta ise bu yöntem ve araçların uygulamasında karşılaştıkları sorunlar ve çözüm önerileri yer almaktadır. Araştırmada elde edilen verilerin analizinde Statistics Packet for Social Sciences (SPSS) paket programının ücretsiz deneme sürümü kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda ilköğretim matematik öğretmenlerinin alternatif ölçme değerlendirme araç ve yöntemleri hakkında bilgi eksikliğinin bulunmadığı gözlemlenmiştir. Öğretmenler en çok performans değerlendirme konusunda kendilerini yeterli görmekte ve en çok bu yöntemi kullanmaktadır. Performans görevlerini değerlendirmek için de dereceli puanlama anahtarı kullanmaktadırlar. Ancak gelişim dosyasının hazırlanması ve değerlendirmesinde sınıf mevcutlarının kalabalık, ders süresinin yetersiz ve dosyaları muhafaza edilecek yer olmaması nedeniyle öğretmenler sıkıntı yaşamaktadırlar. Bu doğrultuda ilköğretim matematik öğretmenleri; sınıf mevcutlarının azaltılması, ders müfredatındaki kazanımların azaltılması, ders süresinin arttırılması, alternatif ölçme değerlendirme yöntemleri ile ilgili öğrencilerin bilgilendirilmesi ve bu değerlendirme sonuçlarının ders notuna etkisinin artırılması gerektiği yönünde önerilerde bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
With the new curriculum started to carry out in 2004-2005 term constractivist learning philosophy has been based on. The aim is to maked the students participate in to be active. During the evaluation, it enables the teachers to use the different measurement and evaluation methods. Therefore it enables the students to be evaluated all the process long. It has been stated that teachers stil have difficulty in using measurement and evaluation methods and items despite having hed new primary curriculum since 2005 by the survey carried out. The aim of this study to make out the capabilities of primary mathematic teachers? using portfolio, performance evaluation, rubric, check list, observation form, and peer-self assessement of alternative measurement methods. The issues they encounter while using these methods and items and solving suggestion for these issues. Date, on survey is gotten by the survey carried out for the primary mathematic teachers working at state schools in Van interwiev. In survey, of new measurement method and items, the capabilities of portfolio, , performance evaluation, rubric, check list, observation form, and peer-self assessement ; but in interwiev the issues and solving suggestions taken place. Statistics Packet for Social Sciences (SPSS) hes been used fort he analysis being got as a result of the survey. According to the research, it has been stated that primary mathematic teachers do not have lack of information on alternative measurements evaluation items and methods. Teachers say that they are capable of performance evaluation and they use this method much. Rubric is also used to evaluate the duties of performance. But they have difficulties because of over number of the class, the efficiency of the lesson time, no place to keep the files in preparation and evaluation. Therefore primary mathematic teachers suggest that the number of the class and the functions in curriculum should be minimized, that the time of lesson should be increased, students should be informed about alternative measurement evaluation methods and the evaluations results should affect the point of the lesson is needed.