Çağdaş müzik eğitiminin çevreden-evrene ilkesi ışığında 'Konya oturağının' incelenmesi
A study of 'Konya oturağı' based on the local to global principle of modern music education
- Tez No: 311823
- Danışmanlar: PROF. YUSUF AKBULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Müzik, Folklore, Music
- Anahtar Kelimeler: Konya Oturağı, halk müziği, âşıklık, bando, Mevlevi, gelenek
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışma, Konya Oturağının tarihsel sürecinin incelenmesi, geleneğin uygulanma esasları ve geleneğin günümüzdeki yerinin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Konya oturağının günümüzdeki ve geçmişteki durumu yazılı kaynaklardan çok halen yaşamakta olan kaynak kişilerden alınan bilgilerle açıklığa kavuşturulmaya çalışılmıştır.Öncelikle Konya İlinde tarih içinde mevcut olmuş askeri müzik, Mevlevi müziği, âşıklık geleneği ve eğlence müziği hakkında kısa bilgiler verilmiştir. Daha sonra Konya Oturağı tarihi ve geleneği hakkında bilgiler anlatılmıştır. Görüşme tekniği kullanılarak toplanan bulgularla konunun günümüzdeki durumu hakkında bilgi verilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is conducted with the purpose of examining the historical process of the evolution of ?Konya Oturak?, principles of its implication and its our current day situation. More than published documents, this study tried to illuminate its current day and past condition through interviews with people who witnessed the particular period.Primarily, different types of music that existed in Konya through history such as military band, Suphi music, bard music and music for entertainment were briefly introduced and covered. After this stage information regarding ?Konya Oturağı? and its tradition is covered and shared in detail. Data gathered through interviews is used for giving information about the current state of the topic studied.Note: Two DVD's are attached.