İlköğretim öğrencilerine vatandaşlık bilinci kazandırmada kavram karikatürü kullanımının etkisi
The effect of the use of concept cartoons in gaining of citizenship consciousness of primary school students
- Tez No: 311862
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YÜCEL ÖKSÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Vatandaşlık, Vatandaşlık Bilinci, Kavram Karikatürü, Tutum, Kalıcılık, Başarı
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
İlköğretim öğrencilerine vatandaşlık bilinci kazandırmada kavram karikatürü kullanımının etkisinin sorgulandığı bu araştırma, 2010-2011 eğitim öğretim yılı bahar döneminde Samsun ili Asarcık ilçesindeki bir ilköğretim okulunda öğrenim gören öğrenciler üzerinde yürütülmüştür. Ön test- son test kontrol gruplu deneysel desende hazırlanan araştırmaya, 62 ilköğretim beşinci sınıf öğrencisi katılmıştır.Deney grubunda dersler, kavram karikatürleri kullanılarak gerçekleştirilirken, kontrol grubunda 2005 ilköğretim Sosyal Bilgiler programına uygun olarak sürdürülmüştür. Araştırmada veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından geliştirilen ?Bir Ülke Bir Bayrak Ünitesi Başarı Testi? ve Deveci (2002) tarafından geliştirilen ?Sosyal Bilgiler Dersi Tutum Ölçeği? kullanılmıştır. Verilerin analizinde bağımsız örneklemler t testi ile Mann-Whitney U testinden yararlanılmıştır.Araştırma sonucunda, kavram karikatürü kullanımının öğrencilerin başarı ve kalıcılık düzeylerinde anlamlı farklılık yaratmasına karşın derse yönelik tutumlarını etkilemediği gözlenmiştir. Elde edilen bulgular, literatür ışığında yorumlanmış ve çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study is to investigate the effect of use of concept cartoons in gaining of citizenship consciousness of primary school students. The research was carried out with 62 5th grade students who studied in 2010-2011 academic year in an elementary school in Asarcık district of Samsun. The research was conducted as an experimental study according to the ?pretest and posttest control group model?.In experimental group lessons were taught by using concept cartoons. In control group lessons were taught acoording to 2005 in Social Sciences Curriculum. The data were collected with the achievement test as called ?One Country One Flag? developed by researcher and ?Attitude Scale Towards Social Sciences Course? developed by Deveci (2002). Independent sample t test and Mann Whitney U test were utilized to analyze the data.The research results showed that despite using concept cartoons creates significace differences on the students? achievement and retention levels, it doesn?t effect attitudes towards course. The obtained findings were commented in the light of literature and some suggestions were presented.KeyWords : Citizenship, Citizenship Consciousness, Concept Cartoons, Attitude, Retention, Achievement