Donatı korozyonunun betonarme yapıların deprem performansına etkisi
Effects of reinforcement corrosion on the seismic performance of RC frame building
  1. Tez No: 311932
  2. Yazar: PINAR İNCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPER İLKİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Korozyon, Betonarme, Doğrusal olmayan davranış, Deprem, Corrosion, Reinforced concrete, Nonlinear behavior, Seismic
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Donatı korozyonu mevcut betonarme yapılar için yaygın bir problemdir. Korozyonun, yapıların servis ömrü üzerinde önemli olumsuz etkileri vardır. Problem, özellikle geçirimli yapıya sahip düşük dayanımlı betona ve yetersiz paspayına sahip eski yapılarda daha ciddi boyutlardadır. Korozyonun sebep olduğu beton ve donatı arasındaki aderans kaybı, donatıdaki kesit kaybı, boyuna çatlaklar ve paspayının dökülmesi, yapısal kapasiteyi ve deprem güvenliğini olumsuz etkilemektedir.Bu tezde, kolon donatıları oyuklanma korozyonuna maruz kalmış kuramsal bir betonarme binanın, doğrusal olmayan analizi yapılmıştır. Sonuçlar Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik (DBYBHY, 2007) dikkate alınarak değerlendirilmiştir. Donatıların korozyonu, deneysel çalışmalar baz alınarak, farklı miktarlarda kesit kaybı ve farklı oyuk dağılımı şeklinde kurgulanmıştır. Yapıların göçme performansının, korozyonun varlığından, düzeyinden ve dağılımından, farklı düzeylerde etkilendiği ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
Corrosion of reinforcement is a common problem for existing reinforced concrete (RC) structures. Corrosion has significant adverse effect on service life of structures. Problem is more serious especially in old structures with low-strength concrete due to porosity and insufficient thickness of concrete cover over the reinforcing steel. Structural capacity and earthquake safety are affected through loss of bond between concrete and reinforcement; cross-section loss of reinforcing bars, longitudinal cracks, spalling of cover concrete as a result of corrosion.In this thesis, nonlinear analysis of a hypothetical RC structure which has columns with corroded reinforcement caused by pitting corrosion is investigated. Turkish Seismic Design Code (2007) is taken into consideration during the assessment of the results of the study. Corrosion of reinforcement is presented with different losses of cross-section of reinforcement and different distribution of pits on the reinforcing bars based on the experimental study. The failure performance of the building is significantly affected negatively due to corrosion and depths and distribution of corrosion pits.