Glukoz tayini için nikel oksit modifiye karbon pasta elektrotların hazırlanması
The preparation of carbon paste electrodes with modified nickel oxide for detection of glucose
  1. Tez No: 311965
  2. Yazar: CEREN ERDEM
  3. Danışmanlar: PROF. ŞULE PEKYARDIMCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Amperometri, Biyosensör, Glukoz, Glukoz oksidaz, Enzim elektrot, Nikel oksit nanopartikülleri, Karbon pasta elektrot, Amperometry, Biosensor, Glucose, Glucose oxidase, Enzyme electrode, NiO nanoparticles, Carbon paste electrode
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
u tez çalışmasında, glukozun amperometrik tayini için nikel oksit (NiO) nanopartikülü temelli amperometrik enzim elektrotlar hazırlandı. Bu amaçla, glukoz oksidaz (GOx) enzimi, NiO nanopartikülleri ile hazırlanmış karbon pasta içerisine tutuklama yöntemi ile hapsedildi. Glukoz tayini için uygun olduğu belirlenen NiO modifiye karbon pasta enzim elektrotların (NiO/GOx/CPE) optimizasyon çalışmaları yapıldı. Glukoz tayini, enzimatik olarak oluşan hidrojen peroksitin (H2O2) +0,40 V'da Ag/AgCl'e karşı oksijene (O2) yükseltgenmesine dayanılarak yapıldı. NiO/GOx/CPE için en uygun tampon 0,1 M pH 7,0 fosfat tamponu ve optimum çalışma sıcaklığı 40 oC olarak belirlendi. Enzim elektrodun doğrusal çalışma aralığının 1,9×10-3 mM?9,1×10-3 mM ve 1,3 mM?15 mM, gözlenebilme sınırının 1,9×10-3 mM, cevap süresinin 20 s ve raf ömrünün yaklaşık 101 gün olduğu gözlendi. Serumda bulunabilecek ve NiO/GOx/CPE'nin glukoza karşı cevabına girişim yapabilecek çeşitli elektroaktif türlerin etkisi incelendi ve önemli bir etkilerinin olmadığı belirlendi. Serum numunelerinde glukoz analizi NiO/GOx/CPE'u kullanılarak yapıldı. Elde edilen bulgular spektrofotometrik yöntemle bulunan sonuçlarla karşılaştırıldı ve sonuçların birbiri ile uyumlu olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, nickel oxide (NiO) nanoparticles-based amperometric enzyme electrodes were prepared for amperometric detection of glucose. For this purpose, glucose oxidase (GOx) was entrapped in carbon paste which are prepared with NiO nanoparticles by entrapment method. The optimization studies of NiO carbon paste enzyme elektrodes (NiO/GOx/CPE) that was appropriate for determination of glucose were realised. The determination of glucose was performed via monitoring oxidation current of enzymatically prodeced H2O2 at +0.40 V vs. Ag/AgCl. For NiO/GOx/CPE, the optimum buffer as 0.1 M pH 7.0 phosphate buffer solution and the optimum working temperature as 40 oC were determinated. It was observed the respectively linear working range of enzyme electrode as 1,9×10-3 mM?9,1×10-3 mM and 1,3 mM?15 mM, detection limit as 1,9×10-3 mM, response time as 20 s and storage stability as about 101 days. The effects of several electroactive species that present in serum samples and interference the response of NiO/GOx/CPE to glucose were investigated and it was found that there is no significant effect. The detection of glucose in serum samples was practised by NiO/GOx/CPE. The observed verities were compared with results that are found by spectrophotometric method and good correlation was obtained between those results.