Toxoplasmosisin serolojisinde EIA ve IFA yöntemleriyle özgül IgA sınıfı antikorların tanı değeri
  1. Tez No: 31206
  2. Yazar: NİHAL DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YURDANUR AKGÜN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Toxoplasmosis, düşük, ölü doğum, anomalili doğum, ELISA, Sabin- Feldman, FAT, IgA, Toxoplasmosis, birth, still birth, birth with anomally, ELISA, Sabin- Feldman, FAT, IgA
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET Bu çalışmada; Anadolu Üniversitesi, Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Doğum Polikliniğine ve Eskişehir Doğum Evi'ne başvuran; düşük, ölü doğum, erken doğum anamnezi veren 161 anne ve bebek ile aynı hastanenin göz bölümünde toxoplasmik koroidoretinit tanısı ile izlenen hastaların serumlarında, çeşitli yöntemlerle toxoplasmosis seropozitifliği ve özellikle IgA sınıfı antikorların tamdaki değeri 2 farklı yöntem (IgA FAT ve IgA ELA) kullanarak araştırıldı. Bu amaçla toxoplasmosise özgül ve oldukça güvenilir bir test olan SF ile ABBOTT IgG ve IgM EIA testleri uygulanarak, IgA FAT ve İg ELA üe korelasyonu araştırılmıştır. 161 hasta ve 70 kontrol grubuna uygulanan testlere göre; IgA sınıfı antikor cevabı ölçen her iki test SF ve IgG, IgM EIA testlerinin düşük titrelerinde uyumsuz bulunurken, yüksek SF ve IgM EIA sonuçlarında oldukça uyumlu bulunmuştur. Çalışmaya alman hasta ve kontrol grupları, gerek anamnez, gerekse klinik özellikleriyle ele alındığında, IgA EIA ve IgA FAT testlerinde kontrol antijeni içeren ve özgül olmayan reaksiyonların ekarte edildiği ABBOTT IgM testleri kadar, akut infeksiyonun tanısında değerli olduğu sonucuna varılmıştır. Ancak toxoplasma infeksiyonlarının başlangıcında özgül IgM yanıtı her zaman karakteristik seyir göstermeyebilir. Toxoplasmosis in, immünitesi düşük kişilerdeki formunda ve konjenital lenfadenopati ile koroidoretinit şekillerinde IgM yanıtı hiç alınmayabilir. Buna karşılık bazen de akut infeksiyon soması IgM pozitifliği yıllarca devam edebilmektedir. Ayrıca EIA'de yalancı IgM pozitifliğiihtimalinin fazlalığı ve yüksek IgG pozitifliklerinde ise yalancı IgM negatifliklerinin görülmesi toxoplasmosis serolojik tanısında özgül IgM parametresinin güvenilirliğini azaltmaktadır. Bu açıdan IgA antikorlarının IgM'den daha erken ortaya çıkıp, daha geç kaybolması, özgüllük ve duyarlılığın yüksek olması, kronik infeksiyonlularda görülmemesi ve çapraz reaksiyonlara rastlanmaması nedeniyle, özellikle konjenital toxoplasmosis başta olmak üzere akut infeksiyonların tanısında önemli bir serolojik marker olacağı kanısındayız.
Özet (Çeviri)
m SUMMARY In this study, the sera of 161 mother who had abortion, still birth, birth with anomally and their babies attended to the gynecology and obstetrics clinics of Anadolu Universty Medical Faculty and Eskişehir Maternity Hospital and also patients with chorioretinitis were observed for toxoplasmosis seropositivity by various methods. Especially the value of detecting IgA antibodies was determined by using IgA FAT and IgA EIA. For this purpose SF and ABBOTT IgG and IgM EIA tests that are more specific and reliable were used and the corelation between IgA EIA were examined. According to our results of 161 patients and 70 controls no correlation was found between two tests for determined the IgA antibody response and IgG-IgM EIA tests in low titers but there was a correlation between SF and IgM EIA results in high titers. Considering the patients and control groups taken in study by history and clinical features; IgA EIA and IgA FAT tests were found valuable in the diagnosis of acute infection as well as ABBOTT IgM tests having control antigens and lack of nonspecific reactions.