Gebelikte toksoplasma gondii serolojisi pozitif olan hastların prevalansının belirlenmesi, gebelik takibi ve yenidoğan serolojik verilerinin retrospektif değerlendirilmesi
Determination of the prevalence of toxoplasma gondii serology during pregnancy, retrospective evaluation of maternal & fetal and neonatal serological data
- Tez No: 706407
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLGE ÇETİNKAYA DEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Toksoplasma gondii, konjenital toksoplasmoz, seropozitiflik, IgG avidite, Toxoplasma gondii, congenital toxoplasmosis, seropositivity, IgG avidity
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
AMAÇ: Çalışmamızda, merkezimize başvuran gebelerin Toksoplasma gondii seroprevelansının hesaplanması, seropozitif gebelerin poliklinik takiplerinde tanı, takip ve tedavi planının değerlendirilmesi yapılmıştır. Gebelikte toksoplasmoz düşünülen gebelerin doğum sonrası bebeklerinin neonatal seroloji sonuçları, transfontanel ultrasonografi bulguları ve konjenital enfeksiyona bağlı klinik bulgularının varlığının tespiti amaçlanmıştır. MATERYAL-METOT: Retrospektif kohort çalışması olarak tasarlanan çalışmamızda Ocak 2015-Aralık 2019 tarihleri arasında Bursa Uludağ Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Gebe İzlem ve Perinatoloji Polikliniği'ne başvuran hastaların Anti-Toksoplasma IgM, IgG ve IgG avidite sonuçları değerlendirildi. Hastanenin veri tabanı sistemi aracılığı ile gebelerin ve doğumu merkezimizde gerçekleşen bebeklerin seroloji ultrasonografi ve klinik notlarına ulaşıldı. Doğumu dış merkezde gerçekleşen seropozitif gebelerin neonatal verileri gebelerin sistemde kayıtlı telefon numaraları aracılığı ile ulaşılarak elde edildi. BULGULAR: Toxo IgM ve IgG çalışılmayan gebeler çalışma dışı bırakıldıktan sonra, 2137 gebenin 67'sinde (%3,1) Toxo IgM değeri pozitif veya borderline saptandı. 3 hastanın takipten çıkması ve 5 hastanın gebeliğinin sonlanması nedeniyle takibine devam edilen 59 hastanın 15'inde geçirilmiş enfeksiyon düşünülürken, 42 hastada gebelikte akut enfeksiyon, 2 hastada da şüpheli enfeksiyon düşünüldü. Toplamda 44 hastaya (%2) gebeliğin ortalama 14. haftasında spiramisin başlandı. 14 hastaya amniosentez uygulandı ve amniotik sıvıdaToksoplasma gondii PCR sonuçları tüm hastalarda negatif olarak sonuçlandı. Neonatal verilerine ulaşılan bebeklerin hiçbirinde konjenital toksoplasmozu düşündüren bulguya rastlanmadı. TARTIŞMA: Merkezimizde maternal toksoplasmosis prevalansı daha önce yapılmış seroprevelans verileri ile uyumludur. Fetal enfeksiyon tanısına yönelik önerilen tanı testlerinin (amniosentez) kabul oranının %31 olması ve neonatal seroloji sonuçlarının hepsine ulaşılamaması nedeni ile yenidoğan toksoplasmosis tanısının elde edilemediği hastalar çalışmamızın kısıtlılıklarını oluşturmaktadır. Bu kısıtlılıklar konjenital toksoplasmosis tanısının konulabilmesine engel oluşturur.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, we determined the seroprevalence of Toxoplasma gondii during pregnancy in our pregnancy population. We evaluated the seropositive pregnant women for the fetal transmission and and for the maternal infection. For the patients who were diagnosed as acute Toxoplasmosis, neonatal examination and evalution with serological tests and transfontenal ultrasonography were performed. Materials-Methods: In this retrospectively designed cohort study, Anti-Toxoplasma IgM, IgG and IgG avidity results of the patients who applied to Obstetrics and Gynecology Department between January 2015 and December 2019 were evaluated. The maternal serologic results, ultrasonography results and neonatal results (serology, transfontanelle ultrasonography, etc) born in our instution were retrieved from hospital records. Neonatal datas of seropositive patients who delivered in another center were obtained by contacting the women through the phone numbers registered in the system. Results: Toxo IgM value was positive or borderline in 67 (3,1%) of 2137 women during study period. Three patients were lost to follow-up and 4 patients had opted for termination. Infection before conception was considered in 15 of the remaining 59 patients, acute infection during pregnancy in 42 patients, and suspected infection in 2 patients. In total, 44 patients (2%) were started on spiramycin at a mean of 14th week. Amniocentesis were performed to 14 patients. PCR results were negative in all patients. No finding suggestive of congenital toxoplasmosis was found in any of the babies whose neonatal data were available. Discussion: The seroprevelance rate of maternal Toxoplasma gondii in pregnancy is compatible with other seroprevelance studies. The restrictions of our study are; rate of acceptance of fetal diagnostic tests (invasive tests) is %31 which is low and unavailability of all neonatal serologic results. These may attribute to the low congential toxoplasmosis rate in our center.