Milet Müzesi'nde bulunan Hellenistik ve Roma Dönemi unguentariumlar
The Hellenistic and Roman Period unguentaria in Milet Museum
- Tez No: 312319
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH YAYLALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Hellenistik Dönem, konik kaide, Milet, Mylasa, Roma Dönemi, Stratonikeia, torba, unguentarium, Hellenistic Period, fusiform, bulbous, conical base, Milet, Mylasa, Roman Period, Stratonikeia, Unguentaria
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Çalışmamızın konusunu, Milet Müzesi'ne çeşitli yıllarda satın alma yolu ile kazandırılmış Hellenistik ve Roma Dönemi'ne ait bir grup pişmiş toprak unguentarium oluşturmaktadır. Toplamda 145 unguentarium araştırdık. Bu kaplar, temel olarak parfüm ürünleri, yağlar, kremler ve kozmetik maddelerini muhafaza etmek için kullanılmıştır. Kaplar, farklı alanlarda bulunabilmektedirler. Örneğin, halkın yaşam alanlarında, tapınak alanlarında; çoğunlukla nekropol alanlarında bulunmuşlardır. Biz, çalışma konumuz içerisinde bulunan bu kapların mezar buluntuları olduklarını düşünüyoruz.İlk olarak nerede üretildiler? Açıkçası bilmiyoruz, ama biliyoruz ki Hellenistik Dönem'den Erken Bizans Dönemi'ne kadar kullanıldılar. Çalışmamız genel olarak unguentariumların tipolojisi ve alt tipolojisi, göreceli kronolojisi, işlevleri ve bu kapların belli karakteristik özelliklerini içerir. Unguentarium, Hellenistik ve Roma Dönemi'nde biçim olarak farklı tiplere sahiptir. Başlıca iki ana tipte üretildi:1. tip: İğ biçimli unguentarium, İ.Ö.4.yüzyıldan İ.Ö.1.yüzyıla kadar popüler olur.2. tip: Torba ya da soğan biçimli unguentarium, İ.Ö.1.yüzyılda popüler olur.Konumuz içerisindeki en erken unguentarium İ.Ö. 4. yüzyılın 2. yarısına ve en geç unguentarium İ.S. 2. yüzyıla aittir.İnanıyoruz ki Milet Müzesi unguentariumları, bölgenin Hellenistik ve Roma Dönemi için çok önemlidir. Form çeşitliliği ile Güney Ionia ile Kuzey Karia unguentarium repertuvarına zenginlik katacaktır.
Özet (Çeviri)
The subject of our study, the Milet Museum have been acquired through several years of buying a group belonging to the Hellenistic and Roman Periods terra cotta unguentaria. İn totally, We?re investigated 145 vessel. This vessels, used mainly for to keep perfum products, oils, creams and some cosmetics products. They are found very different areas. For example, in public areas, in religious sanctuary; are found mostly in the necropolis area. İn the our study these vessels ,we think that finds from the burial.Where they produced firstly? Actually, We dont know, but we know that, they used from Hellenistic period to Early Byzantine period. Our study is generally including they main typology and sub-typology, relatively chronology, functions and certain characteristics peculiarity of this vessels. Hellenistic and Roman Periods as shape which have very different forms and sub?forms. Unguentaria, was producud in two basic shapes:First shape: Fusiform or spindle, becomes popular from 4th century to first century BC.Second shape: Bulbous, becomes popular during the first century BC.İn the our study that earliest unguentarium belongs to the 2nd half of the 4th century BC, and latest example belongs to 2nd century AD.We believed that, Unguentaria of Milet Museum is very important, for region of this area in Hellenistic and Roman Period. Various forms with South Ionia and North Caria will enrich the repertoire unguentarium.