Kütahya çini müzesinde bulunan 14 ve 15. y.y. ait milet işi seramiklerin kataloglanması
Categorization of 14th and 15th century miletware ceramics in Kütahya tile museum
  1. Tez No: 567340
  2. Yazar: MEHMET YÖRÜR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EZGİ GÖKÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Müzecilik, Sanat Tarihi, Crafts, Museology, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Milet işi, Seramik, Çini, Kütahya, Arkeoloji, Miletware, Ceramics, Tile, Kütahya, Archaeology
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Anadolu Beylikleri dönemi ve erken Osmanlı dönemi üretimi olan ve“Milet İşi”olarak adlandırılan seramikler hakkındaki yapım tekniği, hamur, sır ve astar gibi bilgilere yapılan kazı ve çalışmalar sayesinde ulaşabilmekteyiz. Bu çalışmanın amacı Kütahya Çizi Müzesi'nde bulunan 14. ve 15. Yüzyıl erken Osmanlı Dönemi seramiklerinin kataloglanmasıdır. Bu nedenle, müzede bulunan bu gruptaki eserler incelenmiş ve erken Osmanlı Dönemi seramiklerine ait yapılan ve yayınlanmış çalışmalar referans alınarak ilerlenmiştir. Çalışma kapsamında 27 farklı eser incelenmiş, yapım tekniği, bezeme çeşitleri hakkında bilgi verilip çizimileri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Information suchas fabricationtechnique, clay, glazeandcoat of the ceramics which arenamed 'Miletware' and whichare Anatolian Beylik speriodan dearly Ottoman period productions can be obtained throught heex cavation sand studies made. Theaim of thisarticle is tocategorizethe 14th and 15th century early Ottoman Period ceramics in Kütahya Tile Museum. Thus, the artifacts in this group in the museum have been studied and the studie spublished and made about early Ottoman period ceramics have been taken as a reference. With in the scope of thestudy, 27 separate artifacts have been studied and besides their drawings, information about the fabrication technique and the decoration types have been written in this article.