Koçarlı halk kültürü
Folk culture of Koçarlı
- Tez No: 312359
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ŞAHİN BARANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Koçarlı, Halk Kültürü, Geçiş Dönemleri, İnanışlar, Anonim Halk Edebiyatı, Koçarlı, Folk Culture, Transition Periods, Believes, Anonymous Folk Literature
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 407
Özet
Bu çalışmada Koçarlı yöresi geçiş dönemi folklor ürünleri olan doğum, evlenme ve ölüm âdetleri; bayram, tören ve kutlamalar; halk inanışları; halk mutfağı ve halk hekimliğiyle anonim halk edebiyatı ürünleri sırasıyla incelenmiştir.Folklor ürünleri ile ilgili olan birinci bölümde, ele alınan konularda yazılı kaynaklardan elde edilen bilgilerin verilmesinin ardından sözlü kaynaklardan derlenen âdet ve inanışlar kaynak kişilerden derlendiği gibi aktarılmıştır. Her konunun sonundaki değerlendirme kısmında ise bu âdet ve inanışların eski Türk kültürü ile olan ilişkileri tespit edilmeye çalışılmıştır.Anonim halk edebiyatı ile ilgili ikinci bölümde; manzum, manzum-mensur ve mensur anonim halk edebiyatı ürünleri hem kaynak kişilerden derlediğimiz şekliyle hem de İstanbul Türkçesine aktarılmış hâliyle verilmiştir. Ayrıca yöreye ait köy seyirlik ve çocuk oyunları da bu bölümde verilmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise yöresel kelimeleri içeren bir sözlük ve yöreden farklı fotoğraf kareleri ile haritalara yer verilmiştir.Bu çalışma esnasında Koçarlı halk kültüründe geçmişten günümüze taşınan ve halkça korunan eski Türk âdet ve inanışlarının izlerine rastlanmıştır. Bu izler, İslamiyet'le yoğrularak varlığını devam ettirmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the products of folklore about Koçarlı region like; birth, marriage, death traditions, feasts, ceremonies, festivals, folk beliefs, cuisine and profession of doctor and anonymous literature were mentioned.In the first section about the traditions of folklore, informations which had been taken from written sources were explained how verbal soruces say, before collected traditions and believes from verbal sources were informed. In the evaluation, the connection of old Turkish culture with traditions and believes that were taken from verbal sources were tried to establish.In the second section including anonymous folk literature; products of in verse, written in verse-prose and prose, anonymous folk literature are explained and written both how the verbal sources said and as considered features of İstanbul?s idiom. Also, there are theatrical plays and childrens?s plays in this section. At the end of this work there is also a dictionary including local words, maps and photografs from different places of the region.During of this search, it is understood that Koçarlı folk culture is inspired from old Turkish culture and believes which were moved from past to present. These culture and believes have been carryed on their existence with the Islamic components.