Popüler müzik kültürünün lise gençliğine etkileri: Kocaeli ili / İzmit ilçesi örneği
The effects of popular music culture on the high school youth: City of Kocaeli̇ / Izmi̇t county sample
  1. Tez No: 412411
  2. Yazar: CUMHUR KOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN SAZAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Sosyoloji, Music, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Genç, Gençlik Kültürü, Popüler Kültür, Popüler Müzik, Young, Youth Culture, Popular Culture, Popular Music
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Musikisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Popüler müzik kültürü, günlük hayat içerisinde gençlerin birbirleriyle iletişiminde belirleyici bir unsur olduğundan, bu müzik kültürü yaşamlarına katkısı olumlu ve olumsuz olabilmekte diğer yandan duygu değişimlerinin belirlenmesinde de etki edebilmektedir. Yapılan tez çalışması, popüler kültür ve popüler müzik olgusuyla iç içe geçen her alanda popüler müziğin etkisi altında kalan, ergenlik dönemi içerisinde, ortaöğretim seviyesinde olan öğrencilerin, tüketim kültürü altında yetişen ve ilerleyen genç neslin olgunlaşma süreçlerini de kapsayan bir çalışma olma özelliği taşımaktadır. Araştırmaya dayanak oluşturacak güvenirlik ve geçerlik değerlendirmesine de tabi tutulmuş olan Kocaeli ili İzmit İlçesinde 4 farklı lise türünden okulda anket çalışması yapılmıştır. Çalışmada, Sabancı Anadolu Teknik Lisesi'nden 28 kız, 203 erkek, Kocaeli Fen Lisesi'nden 86 kız, 81 erkek, Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi'nden 75 kız, 48 erkek, Hayrettin Gürsoy Spor Lisesi'nden 23 kız, 48 erkek, 24 Kasım Anadolu Lisesi'nden 100 kız, 80 erkek öğrenci olmak üzere toplam 772 denek öğrenci ile görüşülmüştür. Böylece, Popüler Müzik Kültürü'nün lise Grubu Gençlere Etkileri araştırılmak istenmiştir. Kocaeli ili evreninde yapılan bu çalışma kültürel farklılığı yansıtacak yeterliğe sahiptir. Lise öğrencileri sırasıyla en çok; Türkçe Pop Müzik“, ”Yabancı Pop Müzik“, ”Rock Müzik“ dinlediklerini, en son sırada ”Klasik Batı Müziği“ dinlemekte, aileleri ise; ”Türkçe Pop Müzik“, ”Türk Sanat Müziği“, ”Türk Halk Müziği" dinlemektedir. Elektronik müziğin dinlenme oranı diğer müzik türlerine göre azdır. Araştırmaya katılan öğrencilerin müzik beğenilerinin yaş ilerledikçe değişiklik gösterdiği, arkadaşlarının müzik beğenisinden az da olsa etkilendikleri belirlenmiştir. Ayrıca lise öğrencileri dinledikleri sanatçıların davranışlarını, giyim tarzını, saç stilini, konuşma ve şarkı söyleme stilini taklit etmediklerini belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Due to the fact that popular music culture is a decisive factor in young people's communicating with each other in daily life, the effect of this music culture on their lives can be positive or negative, on the other hand, it may also affect the determination of changes of feeling. The thesis study that has been made possesses the feature of being a study which also covers the maturation processes of the students who are under the influence of the popular music in every field that is intertwined with popular culture and the phenomenon of popular music, and who are in the period of puberty and at the level of secondary education, and the young generation who has been raised and who proceeds under the consumer culture. A school survey was carried out in 4 different type of high schools in the Town of Izmit in Kocaeli Province, which were also subject to reliability and validity evaluation that will constitute a basis to research. In the study, a total of 772 student subjects were interviewed as 28 girls and 203 boys from Sabancı Anatolian Technical School, 86 girls and 81 boys from Kocaeli Science High School, 75 girls and 48 boys from Anatolian High School of Fine Arts, 23 girls and 48 boys from Hayrettin Gürsoy Sports High School and 100 girls and 80 boys from 24th November Anatolian High School. Hence, the Effects of the Popular Music Culture on Young People Aged 14 – 18 has been wanted to be researched. The study that was made in the Province of Kocaeli possesses a sufficiency that will reflect the cultural diversity. High school students state that respectively, they listen mostly;“Turkish Pop Music”,“Foreign Pop Music”,“Rock Music”, in the last order, they say that they listen to“Classical Music”, and their families listen to“Turkish Pop Music ”,“Turkish Classical Music and Turkish Folk Music”. The rate of listening to electronic music is little compared to other music kinds. It has been stated that the music tastes of the students who participate in the research changes as they become older, and that they are affected by the music tastes of their friends, though very little. In addition, the high school students stated that they did not imitate the behaviors, clothing style, hair style, and way of speaking and singing of the stars to whom they listen.