Gebze Halk Kültürü monografisi
Gebze Folk Culture monography
  1. Tez No: 846491
  2. Yazar: YAKUP KAVAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ERSÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Gebze, Halk Kültürü, Geçiş Dönemleri, Halk İnanışları, Gebze, Folk Culture, Folk Beliefs, Transition Periods
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
“Gebze Halk Kültürü Monografisi”başlıklı bu çalışmada Kocaeli'nin Gebze ilçesindeki geçiş dönemleri olan doğum, sünnet, askerlik, evlenme, hac ve ölüm âdetleri ve bunlara bağlı inanç ve pratikler; bayramlar, tören ve kutlamalar, halk inanışları, halk mutfağı, halk bilgisi üzerinde durulmuştur. Çalışma yedi bölümden oluşmaktadır. Yazılı kaynaklar ve görüşme yöntemiyle tespit edilen sözlü kaynaklardan ulaşılan bilgiler belirli bir yöntemle sınıflandırıldıktan sonra üzerinde gerekli incelemeler ve düzeltmeler yapılmıştır. Tespit edilen âdet ve inanmaların Gebze'nin eski inanç sistemleriyle olan bağlantıları kurulmaya çalışılmıştır. Çalışmanın sonunda görüşme sırasında elde ettiğimiz fotoğraflar ek olarak sunulmuştur. Bu araştırmanın sonucunda Gebze halk kültüründe, Anadolu kültürüne ait genel izlere ve kendi içlerinde oluşturdukları farklı folklorik unsurlara rastlanmıştır. Gebze'nin yerel halkının kendi öz kültürlerini oluşturan“Manav”topluluğuna ait folklorik unsurları, Anadolu'nun genel kültürüyle harmanlayıp yaşadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
“Gebze Folk Culture Monography”explains this book; the birth, circumcision, military service, marriage, pilgrimage and death customs and related beliefs and practices; holidays, celebrations and celebrations, folk beliefs, folk cuisine, folk knowledge are emphasized. The work consists of seven parts. After a certain dissemination of the information in the dictionary, which was determined by written sources and interview method, necessary examinations and corrections were made on it. The concepts of the detected customs and beliefs with the old belief systems of Gebze were tried to be established. At the end of the study, the photographs we obtained during the interview are presented as an attachment. As a result of this attempt, general traces of Anatolian lands and different folkloric elements that they created in themselves were found in Gebze folk lands. It has been determined that the local people of Gebze live by blending the folkloric elements of the“Manav”community, which creates their own culture, with the general culture of Anatolia.