Kanun sazı öğretiminde Klasik Türk müziği saz eseri formlarının fonksiyonlarının incelenmesi
Analysis of the functions of classical Turkish music instrumental forms in teaching the instrument of kanun
- Tez No: 312434
- Danışmanlar: DOÇ. DR. A. METİN KARKIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Kanun Sazı, Klasik Türk Müziği Saz Eseri Formları, Çalma Teknikleri
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Bilimleri ve Teknolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 214
Özet
Bu araştırma; Kanun Sazı Öğretiminde Klasik Türk Müziği Saz Eseri Formlarının Fonksiyonlarının ne düzeyde olduğunun tespit edilmesi amacıyla, örnekleme alınan 5 adet saz eseri formu ve bu kapsamda analiz edilen 64 eser içerisinde, bu eserlerin, hem genel olarak Klasik Türk Müziği Saz Eseri Formları'nın kanun sazı öğretiminde oynadığı rol ve örgün mesleki eğitim kurumlarının ilgili programlarında ve diğer uygulamalarındaki görünümü, hem de kanun sazı öğretimi için gerekli olan çalma tekniklerine ne düzeyde işaret ettiklerinin ortaya konulmasına, odaklanmıştır.Araştırma; Betimsel araştırmalardan Tarama (Survey) yöntemi ile yürütülmüş ve verilerin toplanması ve analizi aşamasında ağırlıklı olarak ?İçerik Analizi? yöntemi ile gerçekleştirilmiştir.Araştırmada; Kanun Sazı öğretiminde Klasik Türk Müziği Saz Eseri Formlarından daha yoğun ve sistematik olarak yararlanmak gerektiği, kanun sazı öğretiminde kullanılan ders materyallerine Klasik Türk Müziği Saz Eseri Formlarından uygun örneklerin yansıtılması gerektiği ve söz konusu saz eseri formlarının, kanun sazı öğretimi için gerekli olan çalma tekniklerini yoğun bir biçimde yansıttığı için bu eserlerden daha fonksiyonel olarak yararlanmak gerektiği ancak bu alanda da başta çalma teknikleri ile ilgili olarak önemli bir terminoloji sorununun mevcut olduğu yönünde bulgulara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research has been designed to determine the extent of the functions of classical Turkish Music instrumental (saz) work forms in teaching the instrument of kanun. 5 instrumental work forms have been included in the sample and 64 works have been analyzed in this context; this study has been focused on revealing the role of these works in teaching classical Turkish Music instrumental work forms and its appearance in the programs in question and other applications of the formal vocational education institutions in general and on showing the extent to which they point to the playing techniques required for the teaching of the instrument of kanun. The research has been conducted with the survey method, a descriptive method, and ?Content Analysis? has been used to collect and analyze the data.The research has come up with the findings that classical Turkish Music instrumental work forms should be used more often and systematically in teaching the instrument of kanun; that the proper examples of classical Turkish Music instrumental work forms should be reflected onto course materials used in teaching the instrument of kanun; and that since the instrumental work forms in question reflect intensively the playing techniques required for teaching the instrument of kanun, these works should be used more functionally but there is a considerable problem with terminology concerning the playing techniques in particular.Key Terms:The Instrument of Kanun, Classical Turkish Music Instrument Work Forms, Playing