Örgütlerde kadınlara yönelik etik-dışı davranışlar: Feminist etik bakış açısıyla etnografik bir inceleme
Unethical behaviours in organizations towards women: An ethnographic research from feminist ethic perspective
- Tez No: 312465
- Danışmanlar: PROF. DR. A. ÇİĞDEM KIREL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kadın, etik-dışı davranış, feminist etik, etnografi, alan araştırması, Women, and unethical behavior, feminist ethic, ethnography, field research
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 331
Özet
Bu çalışma, çalışma yaşamında kadına yönelik etik-dışı davranışları kadın bakış açısı taşıdığı düşünülen feminist etik temelinde oluşturulmuştur. Çalışma yaşamında kadına yönelik etik-dışı davranışlar, çalışma yaşamının gerçeklerine ve içinde yaşanılan toplumun yapısı ve kültürüne bağlı değerlendirilmiş ve bu nedenle araştırma için etnografiye dayalı alan araştırması yöntemi seçilmiştir.Alan araştırması sonucunda, kadınların erkek egemen yapı ve toplumsal cinsiyet uzantılarına bağlı olarak temellendirilen kadınlık rollerine uygun hareket ettikleri ve bu durumu içselleştirdikleri görülmüştür. Kadınların ayrımcılık (bir anlamda etik-dışı davranış) yaşadıkları ifade edilen ve alan yazında tartışılan kadın ve erkek işi ayrımı, psikolojik ve cinsel taciz, cam tavan, ücret eşitsizliği ve ödüllendirmedeki eşitsizlik gibi konuların toplum yapısını oluşturan kültür, din ve aile ile bağdaşık yapılandığı belirtilebilmektedir. Aynı zamanda örgüt içerisindeki yönetim yapısının ve informel ilişkilerin, kadınların çalışma yaşamında karşılaştıkları ya da benimsedikleri etik-dışı davranışları desteklediği görülmüştür. Birbirleriyle bütünleşik olan bu konular, kadınların toplum tarafından biçimlendirilen şekilde hareket etmelerini sağlamıştır. Kendilerine yönelik haksızlıkları içselleştirdikleri ve benimsedikleri gözlemlenmiştir. Bu durum, farklı cinsiyetlerin birbirlerine ve hemcinslerine yönelik algılarını da etkileyerek, cinsiyet ayrımını körüklediği söylenebilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research is constituted at the feminist ethic base which is thought to be carried the unethical behaviors devoted to the women in work life from point of women view. The unethical behaviors devoted to women in work life are evaluated as being bound to the truths of work life and structure and culture of the society and by this way field research based on ethnography is chosen for this researchAs a conclusion of field research, it has been seen that women act in accordance with the women roles being bound to the male dominant structure and gender mainstreaming extent and they have already been interiorize these. I has been stated that the issues like women discrimination (in other words unethical behavior), discrimination of women-men work being stated to be laid and discussed at the field research, mobbing and sexual harassment, glass ceiling, wages inequality and inequality in the rewarding, are structured accord with culture, religion and family which constitutes the structure of the society. As well as these, it has been seen that the management structure and informal relation inside the organization support the unethical behaviors which women come across and adopt in the work life. The issues being integrated eachother provide women in a way the society determined. It has been seen that they interiorize and adopt the injustices towards them. It can be said that this rush up the sex discrimination by affceting the perceptions towards different sexes and fellow creatures.