Belçika'da yaşayan Türklerin yörecilik anlayışları ve toplumsal iletişim süreçleri: Belçika'daki Emirdağlılar ve Posoflulara ilişkin bir araştırma
Understandings of particularism and social communication processes of Turkish people living in Belgium: A research on Turkish people who have Emirdağ and Posof origins
- Tez No: 312464
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ŞİMŞEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal İletişim, Yörecilik, Avrupa'daki Türkler, Belçikalı Türkler, Social Communication, Particularism, Turks in Europe, Belgian Turks
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Tasarımı ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 643
Özet
Araştırmada temel olarak, Belçika'daki Türklerin ev sahibi ve etnik toplumsal iletişim süreçlerine katılımları ve yörecilik anlayışları ile kimlik algılarının toplumsal iletişim süreçlerine olan yansımaları incelenmiştir. Araştırma karma araştırma olarak desenlenmiş; veri toplanması amacıyla anket formları, görüşmeler, katılımlı gözlem gibi nicel ve nitel yöntemler kullanılmıştır. Alan araştırması dokuz ay süresince Belçika'nın Flaman Bölgesi ve Brüksel Başkent Bölgesinde yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemi 210 Posof kökenli, 214 Emirdağ kökenli olmak üzere anket uygulanan toplam 424 kişi ile görüşme yapılan; 33'ü Emirdağlı, 20'si Posoflu ve 2'si diğer şehirlerden olmak üzere toplam 55 kişiden oluşmuştur. Nicel veriler SPSS programına analiz edilerek Ki-Kare, t-testi ve ANOVA ile çözümlenmiştir.Bulgular, ev sahibi ve etnik toplumsal iletişim süreçlerine katılıma ilişkin olarak Posoflular ve Emirdağlılar arasında anlamlı farklılık olmadığını göstermiştir. Katılımcıların ev sahibi toplumsal iletişim süreçlerine katılımları oldukça sınırlı iken etnik toplumsal iletişim süreçlerine yoğun biçimde katılmaktadırlar. Yörecilik algıları, iletişim süreçlerini etkileyerek şekillendirmektedir. Türk kimliği ile yüksek düzeydeki özdeşleşme, Türk mahallelerinde yaşama, gündelik dilde Türkçenin yoğun kullanımı, hemşehriler ve akrabalardan oluşan sınırlı toplumsal çevre, katılımcıların toplumsal iletişim süreçlerinin belirgin nitelikleridir. Katılımcılar, genel olarak Belçikalıların kendileri hakkında olumsuz düşüncelere sahip olduğuna ve bu durumun ev sahibi toplumsal iletişim süreçlerine katılımı olumsuz etkilediğini düşünmektedirler.
Özet (Çeviri)
This study investigated the Turkish migrants? involvement to the host and ethnic social communication processes and their reflections of the immigrants? views on particularism and identity perceptions in the context of social communication processes. The study was designed as mixed research involving both qualitative and quantitative methods such as interivews, survey forms, participatory observations used to collect data. The study was conducted in Flandres and Brussels regions of Belgium with nine months fieldwork. The sample of the study included 210 participants who have Posof origin and 214 Emirdag origin for survey and 55 participants (33 from Emirdag, 20 from Posof and 2 from other cities) for interviews. Quantitative data were analyzed by Chi-square, t-test, ANOVA; and the interviews were analyzed in light of observations. Findings suggest that there is no significant differences with regard to involvement to host communication and ethnic communication between Posof and Emirdag origined immigrants. They strongly participate in the ethnic social communications as their involvement to the host social communication is quite limited. Their understandings on particularism considerably shape their communication processes. High identification with the Turkish identity, living in Turkish neighborhoods, usage of Turkish in daily life, limited social environment consisting mostly Turkish people, fellow townsmen and relatives are salient characteristics of their social communication processes. They generally think that Belgians? thoughts about immigrants negatively affect their involvement to the host social communication.