Aile içi roller ve manevi yaklaşım
Family domestic roles and spiritual approach
  1. Tez No: 312503
  2. Yazar: AZİZA ERGESHKYZY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZNUR ÖZDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Aile, evlilik, manevi yaklaşım, iletişim, family, marriage, spiritual approach, communication
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Tezin konusu; ?Aile içi Roller ve Manevi Yaklaşım?dır. Tez, giriş ve sonuç bölümleri dışında iki bölümden oluşmaktadır.Birinci bölümde; ailenin fonksiyonları (toplumsal ve manevi) ele alınmıştır. Ardından aileye ve evliliğe ilişkin temel ilkeler ana hatlarıyla değerlendirilmiştir. Evlilikteki önemli faktörler ve dinlerde evlilik konuları incelenmiştir. Aile kavramı, aile tipleri, ailenin yapısı ve manevi yaklaşım psikolojik açıdan ele alınmıştır. Diğer İlahi Dinlerde ve İslam dini'nde evlilik konusunda İslam dinindeki ayet ve hadisler rehberliğinde evliliğin manevi yönü değerlendirilmiştir.İkinci bölümde; Aile içi Roller ve Aile içi İlişkiler olumlu ve olumsuz yönleriyle ortaya konulmuştur. Evlilik birliğinin korunması ayet ve hadislerden örnek verilerek açıklanmıştır. Aile içi ilişkiler boyutunda eşler arası iletişim, sevgi ve saygı, ebeveynler ve çocuklar arası iletişim incelenmiştir.Çalışmamızın genelinde; ailenin korunması amacıyla, ayetler ile hadislerden yararlanarak manevi yaklaşım çerçevesinde çeşitli örneklemlere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Subject of the thesis is ?Family Domestic Roles and Spiritual Approach?. The thesis consists of two part except introduction and conclusions.The first chapter is about family functions (social and spiritual) and outlines the basic principles of family and marriage. Also important factors of marriage and religious topics in religions were examined. The concept of family, family type, family structure, psychological and spiritual approaches are discussed.Spiritual approach of marriage was studied according to other religions and İslam in accordance with verses and hadiths.The second chapter in the family roles and the positive and negative aspects of Domestic Relations verses and hadiths that the sample was explained by the protection of marriage. Peer relationships within the family size, communication, love and respect, communication between parents and children were examined.In our study, in order to protect the family, by interfering with the hadiths and verses are included measures within the framework of the spiritual approach.