Kavramsal yaklaşımlarda metinsel içerikli anlatım dili-betiksanat
Text-based exposition in conceptual approaches-script art
  1. Tez No: 312586
  2. Yazar: FERDANE KOÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. HAKAN PEHLİVAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Kavramsal yaklaşımlar, yazı, metin, sanat
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışma, kavramsal yaklaşımlarda metinsel anlatım dili ile betiksanat oluşturan sanatçıların, metinsel anlatımlarla, sanat yapıtında vermek istedikleri fikri pratik olarak ve en kolay yoldan gözler önüne serdiklerini belirlemeye yönelik bir araştırmadır. Yazının sanatta kullanımını, anlatım dilinin metin, sözce, tümce, taslaklar, notlar, haritalar, manifestolar olarak betiksanatı oluşturan sanat nesnesine dönüşümünü ve bu bağlamda da sanatçının işini pratikleştirme kolaylaştırma çabasını inceler.Çalışma da, Kavramsal yaklaşımlarda metinsel içerikli anlatım dili ve betik sanatta yazının kullanımında sınıflandırma yapılmıştır. 1960'dan günümüze değin kavramsal yaklaşımlar içerisinde, yapıtlarında yazıyı kullanan duayen sanatçılar örnek olarak belirlenmiştir. Amerikan, İngiliz, Alman, Fransız, İsveç gibi Avrupalı sanatçıların sanat üretilerinin yanı sıra, İran ve Türk sanatçılarında kavramsal yaklaşımlar içerisinde yazıyı kullandıkları sanat üretilerine de yer verilmiştir.Araştırmada nitel yöntemlerden görüşme, röpörtaj ve literatür taraması, yöntemleri kullanılmıştır. Ayrıca Sanat tanımı topluluğu ile İstanbul da beş günlük bir atölye çalışması yapılmış, okuma- dinleme, notalımlardan oluşan kavramsal sanat çalışmalarında bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to bring out the ideas of the artists who compose art script by the text-based linguistic and aims to do this practicaly and simply. Furthermore, it analyses the usage of writing in art as texts, words, clauses, drafts, notes, maps and manifests and analyses the effort of the artists.In the study, text-based exposition in conceptual approaches and the usage of writing in script art has been classified. It also mentions about the efficient artists who has used text-based linguistic in art since 1960. Besides American, English, German, French and Swedish artists, Iranian and Turkish artists has been mentioned in the study.In the research among qualitative methods the interview and reportage method and the literature scan method were used. Moreover a five-days study with The Definition of Art Group has been completed and the methods of reading, listening and taking notes has been used.Key-words: conceptual approaches, writing, text, art