Düşük gelirli ailelerden gelen üniversite öğrencilerinin öz duyarlılık, sosyal bağlılık ve iyimserlik ile psikolojik dayanıklılık düzeyleri arasındaki ilişkiler
The relationships between self-compassion, social connectedness, optimism and psychological resilience levels of low-income university students
  1. Tez No: 312585
  2. Yazar: BİRCAN ERGÜN BAŞAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜRHAN CAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Düşük gelir, iyimserlik, öz duyarlık, psikolojik dayanıklılık, sosyal bağlılık, Low-income, optimism, psychological resilience, self-compassion, social connectedness
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu araştırmada, ebeveynlerinin gelir düzeyi düşük olan üniversite öğrencilerinin öz duyarlık, sosyal bağlılık ve iyimserlik düzeyleri ile psikolojik dayanıklılık düzeyleri arasındaki ilişkileri incelemek amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, psikolojik dayanıklılık ile ilgili literatüre dayalı olarak bir hipotetik model geliştirilmiştir. Bu hipotetik modelde öz duyarlık ve sosyal bağlılık değişkenlerinin iyimserliği, iyimserliğin de psikolojik dayanıklılığı yordadığına yönelik hipotezler ileri sürülmüştür. Bu kapsamda, öz duyarlılık ve sosyal bağlılık değişkenlerinin her birinin iyimserlik yolu ile psikolojik dayanıklılığı açıklayabilme düzeyi incelenmiştir.Bu araştırmanın katılımcılarını 2010-2011 yılı bahar döneminde Anadolu Üniversitesi'nin çeşitli fakültelerine devam eden, ebeveynlerinin gelir düzeyinin 0 ile 1260 TL arasında olduğunu bildiren, en az dört kişilik ailelere sahip ve ebeveynleri en fazla lise mezunu olan 495 öğrenci oluşturmaktadır.Araştırmanın verilerinin analizinde betimsel istatistiklerden ve yapısal eşitlik modeli çerçevesinde yol analizinden yararlanılmıştır. Analizlerde anlamlılık düzeyi .05 olarak alınmıştır. Analiz sonuçları, önerilen hipotetik modeli doğrulamıştır. Bu sonuçlar öz duyarlık ve sosyal bağlılık değişkenlerinin, iyimserlik değişkeni üzerinde doğrudan etkiye ve dolayısıyla psikolojik dayanıklılık değişkeni üzerinde dolaylı etkiye sahip olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca, iyimserliğin psikolojik dayanıklılık üzerinde doğrudan etkiye sahip olduğu da belirlenmiştir. Böylece, üniversite öğrencilerinin öz duyarlık ve sosyal bağlılıklarının iyimserlik düzeylerini, iyimserlik düzeylerinin de psikolojik dayanıklılıklarını yordadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to investigate psychological resilience of low income university students, in terms of self-compassion, social connectedness and optimism levels. Within this framework, a hypotetical model was suggested based on the psychological resilience literature. It was hypothesized that both self-compassion and social connectedness would predict optimism and then optimism would predict psychological resilience. Thus, it was intended to investigate the predictive power of self-compassion and social connectedness on psychological resilience through optimism.Participants were 495 students attending to the various faculties of Anadolu University in the spring semester of 2010-2011 academic year those indicated that their parents? income level were between 0 ? 1260 TL, they had at least four family members and parents maximumly high school graduated.In data analysis, descriptive statistics and path analysis in the framework of structural equation modeling were utilized. Significance level of .05 was accepted for all analyses. Findings confirmed the hypothesized model proposed in this study. According to results, it was found that both self-compassion and social connectedness have direct effects on optimism and therefore indirect effects on psychological resilience. Furthermore, optimism was found to have direct effect on psychological resilience. As a result, it was found that university students? self-compassion and social connectedness predicted optimism, and optimism predicted psychological resilience.